fredag 4 augusti 2023

Vice Principals

Vem kommer att bli rektor på North Jackson High School när den uppskattade rektor Welles går i pension? Vicerektorerna Neal Gamby och Lee Russell har båda fikat efter posten i åratal och spänningen mellan dem båda är hög. Men! Det blir ingen av dem. In kommer istället en rekrytering utifrån, Dr. Belinda Brown. Åh nej, det går inte an. Gamby och Russell gräver tillfälligt ned stridsyxan och förenas i den hemliga kampen för att få rektor Brown avskedad. Överläggningarna hålls i en övergiven rökruta i skogen.


TV-serien Vice Principals har en mycket rå och brutal humor. Redan i andra avsnittet bränner Gamby och Russell ned Dr. Browns hus! Men hon låter sig inte knäckas av det - det här är en serie där man spöar varandra hårt men alla reser sig igen och fightas vidare. 


Neal Gamby håller eleverna i schack med hårda disciplinstraff och tillrättavisningar som lätt slår över i förolämpningar, och han tar med sig den hårda tonen in i lärarrummet. Lee Russell är en egen variant av psykopat och det är fantastiskt roligt att se dem båda fara ut i personangrepp och ibland rena slagsmål med varandra. Den övriga lärarkåren visar upp avståndstagande varvat med ren skräck, med undantaget Ms. Abbott, som klistrar sig på Neal Gamby som ett tuggummi.


Danny McBride (Neal Gamby) gick vidare och skapade den briljanta komediserien The Righteous Gemstones tillsammans med Walton Goggins (Lee Russell) och Edi Patterson (Ms. Abbott). The Righteous Gemstones är mer finslipad än Vice Principals men en stor behållning med Vice Principals är personkemin mellan just dessa tre personer. En helt annan typ av mänsklighet, faktiskt överraskande, ser vi i Shea Whigham som spelar Ray Liptrapp, en genomhygglig kille och jättesnäll styvpappa till Gambys tidvis försummade dotter Janelle. Men är man som jag barnsligt förtjust i att se vuxna människor få vredesutbrott och bete sig som småungar, med komiskt anslag, är Vice Principals en guldgruva.

Inga kommentarer: