söndag 6 augusti 2023

Das Leben des Vernon Subutex 1 på schaubühne Berlin

Den kontroversiella filmmakaren och författaren Virginie Despentes bokserie om Vernon Subutex blev kultböcker i Tyskland och Frankrike och filmatiserades, men gick mestadels spårlöst förbi i Sverige. För många läsare har Despentes språk och medvetet provokativa handling varit avskräckande. Thomas Ostermeiers uppsättning för schaubühne i Berlin är skitig och ruff, och några av rollfigurerna förmedlar obehagliga åsikter och erfarenheter, men är inte svårtuggad utan underhållande med sina insprängda glimtar av svart humor, och med återkommande skrällig rockmusik från ett band på scenen som spelar Sonic Youth, Dead Kennedys, Gang of Four. 


Vernon Subutex byggde sitt liv på musiken, som ägare av en skivbutik med ingående kunskap om musiken och banden. Men strömningstjänster och gratis musik har gjort skivbutiker och dess ägare överflödiga. Efter några år med halvhjärtade jobbansökningar har pengarna från arbetslöshetsförsäkringen tagit slut. Och den som betalade hyran på Vernon Subutex våning, rockstjärnan Alex Bleach, har just dött. Nu åker Vernon Subutex ut från sin lya utan pengar. Vad göra?


Det blir en soffturné hos de vänner som fortfarande svarar i telefonen. Gamla flickvänner blir mer eller mindre begeistrade av att en skrynklig kille från det förflutna dyker upp - för någon blir han en otrevlig påminnelse om ett liv hon kämpat för att lämna bakom sig, för en annan blir han ett sätt att känna sig tuff och åtråvärd igen. Handlingen rör sig ofta framåt i långa monologer där vi får lära känna rollfigurerna på djupet, inte bara Vernon Subutex själv, och förstå deras bakgrund och livslögner och annat som driver dem i livet. Skådespelarna på scenen spelar flera roller men de är alltid fullständigt trovärdiga i ögonblicket och varje person som gestaltas blir trovärdig och engagerande.


Efter paus flyttar sig handlingen till en cirkel strax längre ut från huvudpersonen, som nu hamnat i medieskugga, till folk som har intresse av att hitta honom. Nu har man fått vittring om att Vernon i sin ägo har några inspelningar där Alex Bleach berättade om sitt liv, gjorda ganska nära inpå hans död. Det kan man göra pengar av! Eller förlora sin position i samhället på grund av innehållet. En del otäckare typer börjar söka efter Vernon och filmerna, men vi får också möta andra gamla vänner med livshistorier som är roliga, gripande, jobbiga och allt däremellan: den förra porrstjärnan Pamela Kant, Daniel och Marcia som på olika vägar hittade hem när de bytte kön, Aïcha som håller på att gå sönder inifrån när hon upptäcker vad hennes mor sysslade med innan hon dog.


Uppsättningen Das Leben des Vernon Subutex 1 textas på engelska, franska eller kroatiska, men det är roligt att följa de många små inkastade skämten på tyska. Pjäsen är fyra och en halv timme lång men blir aldrig tråkig eller seg, och alla i den fullsatta salen stannar och roas och oroas in i det sista. Efter att ett par gånger hindrats av Covid-nedstängningar blev schaubühnes pjäs en succé som återkommer senare i höst, då regissören Thomas Ostermeiers uppsättning av Körsbärsträdgården också tas upp igen på Dramaten.


Inga kommentarer: