torsdag 24 augusti 2023

If I Survive You av Jonathan Escoffery

"What are you?" får Trelawney höra med jämna mellanrum. Varken svarta, bruna eller vita människor känner igen hans hudfärg, hår och ansiktsdrag, och undrar var han kommer ifrån och vad han räknas som. Han är ju född i Amerika men det räcker sällan som förklaring. Ett tag i den nya skolklassen kan han vända det till sin fördel och hänga med kompisen Osvaldo och hans vänner från Puerto Rico, tills det avslöjas varför han inte kan spanska. Diasporan från Jamaica är inte tillräckligt stor i Miami för att folk skall kunna känna igen och placera dem, men killarna som nyss var hans kompisar vet nu att sortera in Trelawney bland de svarta, vilka de inte har någon vänskap för, bara fördomar mot. Och vice versa, från Trelawneys egen mamma.

Det första kapitlet i If I Survive You handlar om alla gånger Trelawney från barnsben till vuxenblivnad får frågan, och ibland ställer den själv, var han hör hemma, och vad de olika svaren kan betyda just för stunden. Fastän det är samma problem om och om igen i nästan femtio sidor blir det inte tjatigt, då Jonathan Escoffery skriver ledigt och lätt. Tvärtom blir det en bra inblick i hur frågan om hudfärg kommer in och krånglar till livet oräkneliga gånger, i de mest oförutsägbara sammanhang.

Nästa kapitel är en berättelse ur fadern Toppers synvinkel, skriven på pappans tydliga patois. Vi vet att Trelawney har författardrömmar och att han inte känner sig helt hemma i sin jamaikanska identitet, så är det här kapitlet en sellout från hans sida - ett sätt att använda sig av sin unika bakgrund, som hälften av hans bekanta vill, istället för att skriva generellt om att vara människa, som andra hälften vill? Men snart står det klart att det kapitlet är lika seriöst menat som alla andra i boken.

Jamaikansk patois har enklare grammatik och ett mer direkt sätt att berätta, men efter hand märker man att det går att förmedla komplexa situationer och inre våndor även så. När språket sedan återvänder till ledig engelska i resten av boken är det ändå så att fler nyanser kommer fram, både i miljöskildringarna och karaktärsbeskrivningarna. Ett tag följer historien Trelawneys kusin Cukie i ett viktigt sidospår, men landar alltid hos Trelawney själv som sedan college ständigt är på väg att halka ned på samhällets botten. Det är det många som är i hans närhet. Storebror Delano har alltid varit faderns favorit och det har sårat Trelawney djupt, men en god författare som Jonathan Escoffery låter inget vara så svartvitt. I Delanos eget kapitel kan vi följa hans personliga sorger i livet. 

Vägen mot botten är i boken If I Survive You varken snabb eller irreversibel. Man kan hålla sig kvar i en synbar respektabilitet; behålla jobbet om man ser till att hålla sitt yttre snyggt fastän man bor i sin bil. Om man jobbar litet till så kommer man att kunna klättra tillbaka upp en bit och få fast mark under fötterna. Den där vägen tillbaka är ofta beroende av att många jobbiga saker måste klaffa. Gång på gång ser vi någon leva på hoppet om att något som händer imorgon kommer att vara räddningen, och fastän det är bra att inte ge upp så sliter det på en människa att behöva lappa, laga och hoppas på det bästa år ut och år in under olika omständigheter. Det är med sympati men öppna ögon för hur människor sviker sina närmaste för att klara sig som If I Survive You berättar om Trelawney och det som händer kring honom.

Inga kommentarer: