måndag 14 augusti 2023

Legends & Lattes av Travis Baldree

Vad är det som saknas i den här myllrande världen av gnomer, alver, råttvarelser, orcer och andra spännande varelser? Kanske ett ställe som säljer riktigt gott kaffe? Det är idén som driver orcen Viv till att följa leylinjerna och leta upp en bra plats för att starta ett kafé, efter att ha smakat riktigt delikat gnomiskt kaffe.

Inte bara kaffe, utan latte, och snart också kylt kaffe och mumsiga kanelbullar till maten säljs snart i Vivs butik med namnet Legends & Lattes till längtande kunder. Det är roligt att föreställa sig en coffeeshop av den etablerade hipstersorten i en fantasy-stad av medeltida snitt. Fast vi ser inte så mycket av livet utanför Legends & Lattes, så kontrasten blir inte så stor. Inte heller ser man så mycket av de anställdas medfödda egenheter, även om tanken nog är att det skall överraska med en snäll orc, en hjälpsam succubus, en arbetsam råttvarelse. Men de är mer som vanliga människor i fantastik-dräkter, och därtill är historien stöpt i feelgood-formen där alla skall vara osäkra på sina förmågor till en början och bli peppade till stordåd av gruppens stöd.

Visserligen har Viv gjort grundliga förberedelser för butikens framgång, men det är ändå så att allt går litet för enkelt hela tiden - alla problem löses, krångliga situationer reds ut, underliga typer visar sig vara medgörliga. När sedan en katastrof faktiskt inträffar är det svårt att ta den på allvar då man kan gissa att allt kommer att sluta väl ändå. Jag förstår att en del älskar den här sortens feelgood-berättelser men för egen del är boken Legends & Lattes troligen lättglömd.

Inga kommentarer: