lördag 26 februari 2022

Allt för Alla på Stadsteatern Fri Scen

Några uppspelade scener från irriterande lifestyle-influencers påminner oss om att vi alltid har varit intresserade av tips på hur man skall leva för att vara lycklig och också passa in bland andra. För hundra år sedan fanns inte youtube men Hemmets husmoderslexikon och välmenande råd i tidningar som Idun och Allt för Alla. De här tidningarna med artiklar och inte minst alla smånotiser och annonser är en fascinerande bild av tidsandan och kvinnorollen.


Anna Littorin, Lisa Hansson och Jonna Sandell i gruppen KEL Show & Performance agerar fram råden som givits om hur man skålar vid en middag, hur man lagar god mat och håller sig vacker, med sympati men så att det litet absurda i det hela också lyser igenom. Jämfört med inslagen från vår tid, är de gamla råden mer av konkreta regler som inte tar hänsyn till individuella avvikelser men kanske just därför lämnar litet svängrum. Våra samtida influencers släpper dock in omvärldens blickar in på bara kroppen och har ogenomtänkta råd för allt. Just denna perfekta ytan kan i värsta fall hållas blank genom att man sopar alla problem under mattan, och i det långa loppet kan det gå illa. 

Då känns det tryggare att lyssna på det återkommande inslaget Brittas Life Hacks - det verkar inte finnas någon ände på hur många ytor som kan skrubbas rena med hjälp av en del vatten och en del ättika! Olle Sarri har regisserat de goda skådespelerskorna fint till en föreställning med mycket humor och också några allvarliga, personliga scener.
Inga kommentarer: