onsdag 28 april 2021

Krypton

 I sista stund lyckades Jor-El skicka iväg en raket med sitt barn från planeten Krypton, strax innan den gick under. Barnet, Kal-El, kom till jorden och blev där tidernas störste superhjälte. Men hur kunde det teknologiskt högstående Krypton så ihärdigt förneka den förestående faran, och misstro Jor-Els varningar?   

Detta vore intressant att se i en TV-serie om Stålmannens födelseplanet, och till en början är det just det vi får se i serien Krypton. För att inte komma för tätt inpå händelserna och människorna vid tiden för Kal-Els födelse börjar den hos hans farfar, Seg-El. I de första scenerna är han bara ett barn när hans egen farfar, Val-El, döms till döden för sin hädiska forskning om andra planeter och hotande faror. Se där, en föraning om den tjurskallighet som skall komma att leda till Kryptons undergång. 


Huvudsakligen följer vi dock Seg-El som ung man i staden Kandor, med vänner både i högre och lägre samhällsskikt trots att släkten El förlorat sin ställning efter domen mot Val-El. Det är fascinerande att börja fördjupa sig i Kryptons civilisation, med arkitektur och teknik som ser organisk och hård ut på samma gång, och med ett eget skriftsystem. Det är också intressant att möta medlemmar ur familjen Zod, sedan länge höga officerer i Kryptons armé, drivna av sin egen stolthet och hårda fostran sedan barnsben. Den Brainiac vi tidigt får en skymt av är genuint otäck, och matchas av den samlande religiösa gestalten Voice of Rao i sin kusliga mask. 

Kopplingarna till den Stålmannen vi känner är också trevliga, till exempel blinkningen till Nordpolsfortet. Kandor ligger skyddat från ett iskallt snölandskap med många stormar, och där hittar Seg-El sin farfars hemliga forskningsstation. Men väldigt snart hopar sig orimligheterna i handlingen. Val-El återkommer som AI i hologramform och guidar ungdomarna med vad han har upptäckt om Brainiac, som reser från värld till värld, tömmer dem på vad han vill ha och lämnar dem att dö. Mina frågor är legio. Vilka världar då? Hur gick det till i de olika fallen?  HUR kan man se så mycket genom ett teleskop? Inte får jag något svar, men däremot skickas Seg-El och hans kompis ut för att hitta det världsförstörarfrö som Val-El sett Brainiac släppa ned i närheten. Utan att ha sett det förut hittar de det på en loppmarknad och ser också att det aktiverats. Aj då! 

Det är förståeligt att man vill väva in kända personer och företeelser från Stålmannens tid i serien Krypton, om inte annat så för att locka tittare. Redan i första avsnittet träffar vi Adam Strange som rest tillbaka i tiden med Zeta-strålar. Den grymma besten Doomsday dyker upp (och håller sig undan tills han behövs för handlingen igen), liksom hårdrocksgangstern Lobo. Och innan första säsongen är slut får vi höra befallningen "Kneel before Zod!" Men i andra säsongen börjar intrigerna krångla till historien som vi känner till den, och det är fara värt att Stålmannens födelse blir rejält annorlunda eller kanske inte blir av alls. Detta trots att handlingen inte egentligen rör sig framåt utan bara trampar på stället med huvudpersoner som byter sida flera gånger i rebellgruppens strider mot den förtryckande armén. Därtill är antalet inblandade personer så begränsat att man som tittare tänker att de inte har råd med fler skådespelare. Det hjälper litet att alla människor i Kandor är skitsnygga, men det hjälper inte hela vägen. 


Inga kommentarer: