fredag 9 april 2021

Ett informellt samtal om den nuvarande situationen med Borås Stadsteater

 Vad gör man på jobbet egentligen? Pratar i telefon, knattrar på datorer, flyttar postit-lappar, skriver i böcker. Man har en chef som kan vara riktigt sträng. För barn som försöker lära sig förstå världen finns det många regler som verkar konstiga men är jätteviktiga, så då är det säkert så i ännu högre grad på jobbet. Pjäsen Ett informellt samtal om den nuvarande situationen är baserad på vad barn leker och tänker om vuxnas jobb. Den skrevs av John Ajvide Lindqvist och Tomas Alfredsson och spelades redan för nästan tio år sedan på Dramaten, men den är värd att plocka upp flera gånger och det är roligt att kunna se den strömmad i en uppsättning från Borås Stadsteater. 


Det är nog flera i gruppen om som skulle vilja vara chef, men trots flera försök till det under pjäsens gång är det en av de fem på scenen som gång på gång tar tillbaka befälet. Hon delar ut uppgifter och ibland skäll, och när hon delar ut frukt så är hon strikt mot en av dem för han skall vara sist idag. Ofta går hon ut och talar i mobiltelefon, och hu! När pjäsen börjar dra sig mot sitt slut har hon meddelat att den större chefen är på väg, och han är sträng och han ser otäck ut på bilden på telefonen! De måste klara av något innan han kommer. Oron växer - men också inspirationen! 

Kring det trekantiga bordet och ofta upp på det kliver och klättrar de villrådiga små tjänstemännen. På vardera sidan finns en vattenautomat och en kaffeautomat och så ett par sittsäckar att sitta i och ha rast. Vem har inte stått i ett ändamålsenligt inrett kontorslandskap och frågat sig vad ens egen roll i det hela är och om det ens har någon betydelse? Kanske kan man känna sig litet mer fokuserad än teamet på scenen, men kanske inte lika produktiv som de, engagerade i något de inte förstår men ger allt för.

Länk till Ett informellt samtal om den nuvarande situationen på Borås Stadsteater

Inga kommentarer: