torsdag 15 april 2021

Deutsch, Schubert, Brahms i Konserthuset

 Den österrikiske tonsättaren Bernd Richard Deutsch skrev sitt verk Mad Dog (2011) inspirerade av målningen Dynamism of a Dog on a Leash målad av den futuristiske målaren Giacomo Balla år 1912. Vi ser en vilt viftande svans och kan tänka oss att den lilla hunden är litet vild hela dagen lång. Och det är det som Deutsch illustrerar med sitt stycke i tre satser; ett dygn i hundens liv. Det blir aldrig riktigt lugnt och harmoniskt, och ibland verkar det vara rena kaoset kring vovven. Det är roligt, fast kanske inte något jag kommer att lyssna på igen.


Mer lättlyssnat och underbart inbjudande är Franz Schuberts Symfoni Nr 2 (1814-1815). Den får mig att minnas hur det kändes att som ung upptäcka mer och mer av musikhistoriens kompositörer och glädja mig över att den sköna musiken tycktes oändlig och välkomnande. Blåsinstrumenten har fina uppgifter i de porlande melodierna, och Alan Gilbert dirigerar hela orkestern säkert och engagerat genom alla sköna harmonier.

Ännu mer igenkännbar och sångbar är konsertens sista stycke, Johannes Brahms Akademisk Festouvertyr (1880) och vi är många som har sjungit åtminstone några av melodierna som sticker upp från de annars ganska så mäktiga klangerna. Musiken gör sig väl även hemma hos oss lyssnare framför skärmar och högtalare. Det blir ett roligt avslut på ett fint program, som kan höras på Konserthuset Play.

Länk till konserten på Konserthuset Play


Inga kommentarer: