fredag 25 december 2020

Succession

 Som faderns långtida andreman i ett familjeägt företag kan det verka både självklart och osäkert att Kendall Roy en dag skall ta över det stora mediakonglomeratet Waystar RoyCo. Men Kendall har haft missbruksproblem under en längre tid och patriarken Logan Roy är notoriskt sträng och fördömande, och därtill lynnig i sina affärsbeslut. Händelserna i de inledande avsnitten av TV-serien Succession gör dock att det akut behövs fattas beslut om vem som skall styra Waystar, och där finns många viljor som drar åt olika håll - förutom de fyra vuxna barnen också Logans nyaste fru Marcia. Och så utomstående intressenter som står beredda att hugga. 


Yngste sonen Roman Roy arbetar också i företagets styre, men har eleverat sin roll som jobbig lillebrorsa till att gälla alla han kan köra med i sin omgivning. Dottern Shiobhan Roy arbetar inte i Waystar men har nog  mer än hon tror av sin framgång som politisk rådgivare att tacka sina familjeband för. De båda yngsta syskonen är cyniska, tar lätt på motgångar och tar sig ur även allvarliga situationer med en bitsk kommentar. Det är inte svårt att tänka sig att det är en skyddsmekanism efter att ha vuxit upp med en krävande far, och det är skönt irriterande att se båda fnysa och ta för sig litet mer av vad andra ser som tabu. 


Jämfört med dem båda står Kendall fram som den kunnigare företagsledaren, men det är bara i den begränsade jämförelsen. Inte heller han är någon god människa då även han knyter hemliga kontakter och intrigerar för att koppla sitt grepp om Waystar, eller utmanövrera konkurrenter och aktieägare inför övertagande av mindre startups. Och företaget han vill styra är ju av ett mediahus byggt på sensationsjournalistik och ett ständigt spelande på rädsla för invandring, HBTQ-rättigheter och liknande - då och då får vi antydningar om hur föraktat Waystars vinklade nyhetsrapportering är. 


Den äldste sonen, halvbror till de tre andra, är frivilligt bortkopplad från Waystar och delvis från grundläggande självinsikt och förståelse för hur världen och andra människor fungerar. Han är så naiv att han nästan blir farlig bara av den anledningen. 

 

Litet på ett bananskal halkar kusinen Greg in i den dysfunktionella familjens inre och plockas upp som strykpojke alt. bästa kompis av Siobhans fästman Tom. Seriens mest komiska scener utspelar sig mellan dem två, när Tom excellerar i intrikata förolämpningar och hot och den förvirrade Greg försöker fumla sig igenom konversationen med livet i behåll. Och Toms komplicerade kompismobbning av Greg är förstås en spegelbild av hur familjen Roy behandlar Tom. 


I det gedigna och fascinerande persongalleriet ingår också långtida trotjänare i Logan Roys innersta cirkel. I andra säsongen får vi se mer av vilken tyrann han verkligen är, både mot sin familj och sina anställda. De trovärdiga karaktärerna gör att varje ny vändning i handlingen, vare sig den kommer utifrån eller inifrån, får en att känna spänning och oro tillsammans med huvudpersonerna, hur moraliskt befläckade de än är. Bit för bit får vi följa hur Kendalls samvete - äntligen! - börjar tyngas av vad han själv och familjen tar för sig i världen. Det är smärtsamt att se honom våndas, men kanske är det också hans möjlighet till att välja en bättre väg i sitt liv. Jeremy Strong var väl värd sin Emmy för den fina prestationen.

 

En annan välförtjänt Emmy gick till Successions vinjettmelodi skriven av Nicholas Britell, ett helt fantastiskt stycke vars klanger och tonföljder silar in i scener för att fullända stämningen. Efter hand tar den sig former som liknar gamla europeiska kompositörer - ironiskt, då familjen Roy gärna talar nedsättande om det rasistiska och antisemitiska Europa samtidigt som de själva poppar över till Östeuropa för dekadenta fester och vildsvinsjakt och bortser från att deras eget imperium bygger på att blåsa upp fördomar och hatstämningar mellan andra. 

 

Succession är en magnifik berättelse, med - som sagt - karaktärer man gärna följer genom intriger på hög och låg nivå. En tredje säsong av serien är planerad och jag litar på att dess skicklige skapare Jesse Armstrong kommer att lotsa familjen - inte utan skador! - genom allt som kan krascha omkring dem och redan har börjat.





Inga kommentarer: