måndag 28 december 2020

Beethovens Trior för klarinett, cello och piano

 Ludwig van Beethoven skrev två trior för klarinett, cello och piano, och i Beethovenåret 2020 får vi höra dem spelade av Alf Hörberg (klarinett), Johannes Rostamo (cello) och nationalklenoden Bengt Forsberg (piano). Rättare sagt spelar Bengt Forsberg inte piano utan hammerklavier, och även de övriga två herrarna spelar på tidstypiska instrument vilket ger musiken en ganska annorlunda klang än den vi är vana att höra från Beethovens verk. 

 

Tydligast blir skillnaden i första trion, op 11 (1797), där stämmorna får mer utrymme en och en och leker stafett med varandra när de låter en upprepas av ett instrument efter ett annat. Överhuvudtaget är trion lättsam och melodisk, och ett tema i sista satsen lånade Beethoven från operan L'amor marinaro av Joseph Weigl.

Nästa trio, op 38 (1802-03) liknar mer den Beethoven vi känner igen, med harmonier som är tätare och större trots att de samtida instrumenten fortfarande gör klangen litet mer knarrande och träig - en dålig beskrivning av mig men då jag inte kommer på någon bättre hoppas jag att andemeningen går fram. Jämfört med op 11 som ju bara skrevs några år tidigare är op 38 mer drivet komponerad med rikare och mer intrikat ljudbild. De tre musikerna var väl samspelta och gav oss en intressant och välljudande konsert.

Länk till konserten på Konserthuset Play


1 kommentar:

Hanneles bokparadis sa...

såg dokumentären om Beethoven i svtPlay