onsdag 23 december 2020

Julkonsert 2020 i Berwaldhallen

 Ett fint program presenterar Radiosymfonikerna och Radiokören i sin julkonsert år 2020. Vi är alla på säkert avstånd - publiken hemma vid radioapparater och datorer, och musikerna och kören glest placerade på scenen. Men tillsammans skapar de vackert ljud, och även vi lyssnare senare i den inskickade och ihopklippta samsången. 


Inledningsvis spelar orkestern Georg Friedrich Händels medryckande Marsch ur Judas Maccabæus vilken sömlöst glider över i Dotter Sion, fröjda dig. Sången som följer kan verka obekant då man läser titeln Advent av Otto Olsson men det är en av de adventssångerna vars närmast mystiska klanger våra körer brukar bjuda på i dessa tider.

Lika magisk är den snart femhundra år gamla melodin Veni, Emmanuel som följs av några vanliga svenska julvisor, fint arrangerade av Chris Parkes. Vi gör en rundresa i Norden med sånger av Carl Nielsen, Jean Sibelius och Den yndigste rose er funden ur norsk tradition, och tillbaka i Sverige hör vi Emmy Köhlers Nu tändas tusen juleljus, lika innerlig och fin vare sig den sjungs av en professionell kör eller koncentrerade elvaåringar.

Konserten gör ytterligare rundresor i Frankrike, Tyskland, England och USA och vi får höra flera mindre kända men stämningsfulla stycken från de länderna och vårt kära Sverige. Benjamin Brittens Wolcum Yole! och Francis Poulencs O magnum mysterium är oväntade lisor för själen. Musikernas och sångarnas är kompetenta och engagerade.

Det värmer hjärtat att få se och höra alla bidragen från Sveriges Radios lyssnare till När det lider mot jul (Det strålar en stjärna) som man skickligt har klippt ihop till en perfekt klingande sång i fyra stämmor! Även om vi sitter ensamma vid våra datorer kan vi vara del av något större och skapa något som når till andra, ensamma vid sina datorer. Tack till alla som bidrog! Och stort tack till Radiosymfonikerna, Radiokören och alla som har arbetat för att uppföra den här konserten! På inspelningen har man dessutom så vänligt markerat när nya stycken börjar, så att man lätt kan gå tillbaka och lyssna på nya eller gamla favoriter så länge den finns kvar på Berwaldhallens Play-sida.

Länk till julkonserten på Berwaldhallen Play

Inga kommentarer: