onsdag 26 augusti 2020

Redhead by the Side of the Road av Anne Tyler

Tech Hermit är namnet på Micah Mortimers företag. Det är enkla IT-problem som folk ringer till honom för att få hjälp med, mycket enkla i de flesta fall. Eremit är han egentligen inte, men inte så sällskaplig och kanske litet udda. Ändå har han haft ett antal flickvänner genom åren, och just nu är han tillsammans med Cass, men de bor inte ihop.

Micah är noggrann, han har system och procedurer för städning, bilkörning och annat, och han håller oftast de tidsscheman och andra planer han satt upp för sig själv. Det är bra att Cass är lagd åt det hållet också. Men nu börjar förhållandet med Cass att torka ut, utan att han märkt det eller förstår varför. Oväntade händelser och människor som behöver något av honom skuffar Micahs liv en bit ur de vanliga hjulspåren.

Man vill gärna identifiera sig med huvudpersonen i boken man läser och det är trevligt att försjunka i Micahs ordningssamma liv. Men i en stor scen mitt i boken, som är det bästa i berättelsen, besöker Micah sina bullriga och stökiga storasystrar med familjer. Först ser vi oupplockade leksaker och springande barn med Micahs ögon, men samtidigt börjar perspektiven ställas på ända: systrarnas liv är egentligen ganska normalt och i deras ögon är morbror Micah den litet udda mannen.

I övrigt är Anne Tylers bok ganska banal och människorna i den platta och förutsägbara. Visst förtjänar vanliga människor en plats i litteraturen och visst går det att känna sympati för alla i boken, men händelserna och i synnerhet slutet känns så konstruerade att titeln Redhead by the Side of the Road är det mest spännande med boken.

Inga kommentarer: