söndag 2 augusti 2020

Osman Bey and the SnailsOsman Kavala har suttit fängslad i över tusen dagar. Den första anklagelsen mot honom var att han protesterat mot skövlandet av Geziparken i Istanbul inför ett galleriabygge år 2013, men så kom det illa orkestererade statskuppsförsöket år 2016 så numera är Herr Osman anklagad för att ha deltagit även där. En dag i fängelset hittade Osman Bey två levande sniglar i sin sallad. Två levande varelser, två vänner i cellen han skulle vara inlåst i helt ensam! Osman Bey började mata och sköta om sina nya husdjur. Men inte ens sniglarna trivs med att sitta i fängelse, och i kortoperan Osman Bey and the Snails sjunger de ut sitt missnöje. Den gode Herr Osman ser till att sniglarna förs ut via hans advokat. Så är det åtminstone några som har fått komma ut ur cellen till friheten.


Det är helt sanna historier som operan Osman Bey and the Snails bygger på, och sniglarna kan vara vid liv än eller åtminstone ha fått leva ut sina liv i frihet. För en utomstående som tittar närmare är det mest absurda i berättelsen inte snigelsmugglingen, utan förtrycket i Turkiet som efter president Erdogans godtycke slår mot dem som motsätter sig hans projekt, ofta med en nypa storhetsvansinne. Att Osman Kavala använt sin ärvda förmögenhet för att främja kultur i stiftelsen Anadolü Kültür (Anatolisk kultur) borde vara en glädje för landet men så är inte fallet.

Det UK-baserade operasällskapet operacircusUK har under lockdown skrivit och spelat in operan Osman Bey and the Snails, som en uppmaning att protestera mot fängslandet av Osman Kavala men också som en påminnelse om att kultur kan skapas och njutas under udda omständigheter. Under tio minuter får vi en glimt av några andra liv, säkert mer begränsade än våra egna, men med en humoristisk och hoppfull blick på världen.

Länk till operacircusUKs sida om Osman Bey and the Snails

Länk till Osman Bey and the Snails på YouTube

Osman Kavala i verkligheten

Inga kommentarer: