lördag 22 augusti 2020

Eurovision: The Story of Fire Saga

Lilla Island har aldrig vunnit Eurovisionsschlagerfestivalen. Tänk om vi skulle vara de första? Det är vad Lars Erickssong och Sigrit Ericksdóttir har önskat sig sedan de var små. Tänk att vara de bästa artisterna i hela Europa (och Australien, Israel, Azerbadjan med flera)! Men Lars och Sigrit är inte ens de bästa på hela Island, och när de ändå vill ställa upp i tävlingen blir de både utskällda och utskrattade.


Men motgångarna till trots så kommer ändå Sigrit och Lars till Europafinalen med sitt band Fire Saga och låten Double Trouble. Med nya kostymer, ålande dansare och ljusshow på scenen borde de väl ha ännu större chanser, eller hur? Men Sigrit och Lars liksom vi tittare där hemma överväldigas av de självsäkra, glittrande och färgsprakande bidragen från de mer rutinerade deltagarna, i synnerhet den supercharmige ryske sångaren Alexander Lemtov med perfekt 80-talslugg.


Filmen Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga hör till den bästa sortens parodier när man känner och älskar sitt område utan och innan och ändå ser komiken i det. Artisterna och deras nummer är bara uppskruvade en millimeter över den vanliga Eurovision-nivån, och Alexander Lemtovs röst och blick kan smälta smör över hela stor-Europa. Det är riktigt bra att filmen inte hänfaller till rivalitet och sabotage från de konkurrerande artisterna för att skapa spänning. Will Ferrell som den drömmande Lars och Rachel McAdams som den bedårande Sigrit, storögt oskyldiga, omfamnas av den guldglänsande schlagervärlden, men måste ändå hantera sin osäkerhet och personliga problem.


Trots katastrofer både på och utanför scenen är stämningen i filmen lätt och de många musikinslagen fantastiskt medryckande. I ett fantastiskt medley dyker flera tidigare deltagare och vinnare upp och sjunger och har roligt tillsammans. Flera av tävlingsssångerna går att hitta på YouTube men visst skulle man vilja höra dem alla i fullt format! Eurovision: The Story of Fire Saga är en glad och uppiggande film om tävlingen som skapar den största känslan av gemenskap i (Stor-)Europa sedan över ett halvt århundrade.


Inga kommentarer: