söndag 29 december 2019

Årets bästa filmer 2019

Det är roligt att titta tillbaka på hur många bra filmer av olika slag som har haft premiär under året. Det har varit fantastiska historier från verkligheten som The Boy Who Harnessed the Wind och den fiktiva men vardagsnära Sorry We Missed You. I Roma valde regissören Alfonso Cuarón att ställa sin familj i bakgrunden när han berättade den älskade hushållerskan Cleos historia.


Det finns en speciell känsla över filmer som framställer äldre tider på originella sätt, som The Favourite och den jätteroliga The Little Hours. Litet närmare i tiden gjorde Tarantino det i sin lyckosamt historieförvrängande Once Upon A Time... In Hollywood.Smarta nördtjejer försökte pressa in tre års festande på en natt och hann med en hel del i roliga och fina Booksmart. Star Wars: The Rise of Skywalker var en positiv överraskning, Captain Marvel en stark superhjältefilm, men årets bästa actionfilm var Shazam!, rik på såväl skräck som äkta omtänksamhet.


1 kommentar:

Håkan Wilhelm Hugosson sa...

Jag tror "Roma" var årets favoritfilm för min del. Djupt mänsklig om förhållanden i en familj och deras hushållerska och bitvis magisk.

Sedan glatt överaskad av Tarantinos (enda?) snälla film.