tisdag 2 april 2019

The Boy Who Harnessed The Wind


Att äga en bit land i Malawi är en tröskel till att klara sig, men det är också ett hårt liv att bruka jorden. Det är inte alla år som skördarna blir stora nog för mer än bara överlevnad, och ibland räcker de inte ens till det. Trywell Kamkwamba vill låta sina barn gå i skolan, både äldre dottern Agnes och kloke lillebror William. William älskar att gå i skolan och lär sig så mycket, men när fadern inte har råd att betala avgiften längre kastas pojken ut.


Med minskande skördar ser ett företag chansen att köpa upp jord billigt för virket som finns där. Trywells bror och många andra säljer, trots varningarna om att avverkningen kommer att leda till jorderosion och skada för många jordbruk. Hårda regn följs av torka, och nu är skörden i fara. Hungern växer och oron tilltar, bland bönderna och ännu mer bland dem som inget äger.


Filmens titel avslöjar dess fantastiska final, The Boy Who Harnessed The Wind, men ännu bättre är allt vi får se av livsvillkoren i Malawi innan det. Där finns den enkla skolan med den stränga rektorn och lärarna, vilket inte dämpar kunskapstörsten hos de kloka unga barnen som vill bygga ett bättre liv. Där finns glädjen i att samlas kring en radioapparat för att lyssna på en fotbollsmatch, och den viktiga cykeln som är nödvändig för längre färder. Engelska blandas med Chichewa; en familj är kristen och grannfamiljen är muslimsk, men det är ändå en heder för alla när utsända från den inhemska religionen gästar begravningar med sina traditionella ritualer.


Chiwetel Ejiofor har gjort ett mycket bra arbete med att dramatisera, regissera och själv spela rollen av Trywell i filmatiseringen av den sanna historien av och om William Kamkwamba. Alla andra skådespelare och miljöer har också en genuin framtoning. Den mörka bakgrunden till handlingen är att Malawi genomled en svältkatastrof på grund av de förstörda skördarna, och då detta utspelade sig år 2001 var övriga världen upptagen med andra kriser. Men det är rätt att fokusera på William och hans ingenjörskonst, inte bara för att hedra den kloke unge mannen utan som inspiration till oss alla att se vad vi kan göra när det är som svårast. En liten förbättring kan hjälpa långt.

Den riktige William!

Inga kommentarer: