tisdag 9 juli 2019

Booksmart


Tonårstiden innehåller en massa hormonsvängningar, en viss frihet, nyanade möjligheter, och en stor lust att ha roligt här och nu utan tanke på framtiden. Det är klokt om man minns att det kommer ett helt långt liv efter highschool/gymnasiet; det kan trösta när man känner att man inte är lika cool som de andra, och det har hjälpt Amy och Molly att fokusera på skolarbetet för att få toppbetyg, komma in på en bra skola och lägga grunden för en fantastisk karriär! Nu är det bara en dag kvar till skolavslutningen! Molly och Amy jobbar väldigt hårt på att inte skryta inför sina hårt festande slarvrar till klasskamrater om vilka fina college de kommit in på.


Men va?! Plötsligt visar det sig att alla klasskamraterna, hur flummiga eller skoltrötta de än verkat, också har kommit in på de finaste skolorna! Man kunde alltså festa och fixa skolan på samma gång? Amys och Mollys värld ställs på ända. Nu har de EN KVÄLL på sig att ta igen allt partajande de missade. Hela klassen festar hemma hos Nick, så det är dit de skall. Men... ingen har gett dem adressen till festen. Men de skall dit i alla fall!


Att ta reda på var festen är, och att ta sig dit, blir ett äventyr med ständigt nya faser av överraskningar och motgångar - frustrerande för flickorna, men jätteroligt för oss som ser på. Efter hand stöter vi på deras klasskamrater, några i taget, och märker att de också har originella personligheter och högtflygande planer för livet. Och bäst av allt: ingen mobbar egentligen plugghästarna, för när de äntligen kommer fram till festen är de välkomna. Men en fest är ju ett äventyr i sig, och inget går någonsin exakt efter ens egna planer.


Booksmart är en smart och rolig film i högt tempo med många kul detaljer som bara hinner blinka förbi. Tonen är i grunden vänlig och alla karaktärer behandlas med den sympati vi alla förtjänar; nördar, tuffingar, alla mittemellan som ju alla bär på drömmar om livet uppblandat med en stor dos osäkerhet. Tonårstiden är en viktig och spännande tid och Olivia Wilde som regissör gör en sevärd och minnesvärd skildring av ett skönt kaotiskt dygn i den världen.


Inga kommentarer: