måndag 29 oktober 2018

The Hundred Thousand Kingdoms av N.K. Jemisin

Från relativt lugn i ett av de mindre uppmärksammade kungadömena kastas Yeine in i maktens rovgiriga käftar när hennes morfar Dekarta, världens kejsare, väljer henne till sin efterträdare. Rättare sagt, Yeine är vald till efterträdare tillsammans med de två ättlingarna Relad och Scimina, vilka tränat sig i maktstrider i åratal. Nu är de tre i leken om världsherraväldet, och Yeine får fullt upp med att överleva redan första dagen i Sky, världens huvudstad.

N.K. Jemisin har skapat en intressant kosmologi, med tre gudar som kom till en efter en, lekte och älskade med varandra i några eoner medan världen, människorna och nya gudar föddes. Nu är en av de första tre dödad och alla de övriga gudarna förslavade utom en, Itempas, och det är honom som religionen påbjuder dyrkan och lydnad.

De förslavade gudarna står till förfogande för de utvalda fullblodsättlingarna i Sky - en lek med elden på många sätt. De dyker upp i Yeines liv och erbjuder sin hjälp, men önskar också hjälp och tjänster tillbaka av olika slag som Yeine anar har större implikationer än de säger från början. Men att stå emot gudarnas löften och pockanden är svårt, när de väcker så starka känslor - mänskliga känslor av kärlek, moderlig omsorg och framför allt lust multiplicerade till gudomliga höjder.

Det är effektivt och helt rätt att Jemisin låter sin berättare inte vara helt tillförlitlig, inte helt säker på vad hon är med om, och inte helt säker på vad hon vill och vad som kommer att hända. Många fantasy-berättelser följer en given mall av en ung hjälte som placeras i händelsernas centrum, upptäcker sin hemliga potential, vinner och förändrar allt. I The Hundred Thousand Kingdoms är förutsättningarna litet annorlunda och nya villkor tillkommer och förändras, så det är oklart vad som kommer att hända och mycket, mycket lockande att läsa vidare för att få veta. The Hundred Thousand Kingdoms är första boken i en trilogi, och jag vet inte vad som kommer att hända i de övriga böckerna, men jag vet att det i N.K. Jemisins händer kommer att vara mycket spännande.

Fler böcker av N.K. Jemisin:
The Inheritance Trilogy
The Broken Kingdoms
The Kingdom of Gods

The Broken Earth Trilogy
The Fifth Season
The Obelisk Gate
The Stone Sky

Inga kommentarer: