söndag 4 mars 2018

The Stone Sky av N.K. Jemisin

Obeliskerna hänger i skyn som en stor men oftast förbisedd påminnelse om att det en gång var människan som styrde stenen i jorden och deras krafter, men att något gick fel och att förhållandena är närmast omvända nu. Jordbävningar och vulkanutbrott är vanliga, och nästan lika fruktade är de människor som kan kontrollera sten och energi. Den femte årstiden, den som betyder död och svält och som startades i den första boken i serien, är i full gång och ingen kan förutse när den kommer att vara över.

Essun är inte längre den mest kraftfulla orogene som finns; hennes dotter Nassun verkar ha ännu starkare naturlig förmåga att manipulera sten, och därtill förstå och styra de silvertrådar av magi som genomkorsar allt på jorden. Men händelserna har fört dem båda till olika sidor av kontinenten, och för en ensam och arg elvaåring kan det kännas som att allt är moderns fel. Nu verkar de båda ha motsatta mål för planetens överlevnad, och kanske kommer hela planeten att förlora om ingen av dem kan vinna.

Det är intressant och gripande att få veta mer om den högtstående civilisation vars hybris ledde fram till den oroliga värld man nu lever i, men en hel del av spänningen försvinner ju ofta ju mer man får veta om detaljerna, och så är fallet här. En del av de historiska förhållandena förklaras medelst hand-waving, och personligen blir jag mindre tillfreds ju mer av förklaringarna som förlitar sig på magi och jordens vilja och motvilja. Starkast i trilogin är i mina ögon fortfarande den första boken, The Fifth Season, där orogeny presenterades som en vetenskap. Men The Stone Sky, ja, hela trilogin hör ändå till det mest läsvärda av böcker utgivna på senare år. Världen och människorna, både de av kött och blod och de av sten, kommer att stanna i mitt minne länge.

Fler böcker av N.K. Jemisin:
The Broken Earth Trilogy
The Fifth Season
The Obelisk Gate

The Inheritance Trilogy
The Hundred Thousand Kingdoms
The Broken Kingdoms
The Kingdom of Gods 

Inga kommentarer: