söndag 4 juni 2017

The Fifth Season av N. K. Jemisin

Vinter, vår, sommar, höst - den femte årstiden är Död. Den kommer lyckligtvis inte så ofta, ofta dröjer det hundratals år, men när den gör det betyder det världens undergång. Muntlig tradition och stonelore har bevarat så mycket kunskap som möjligt genom alla civilisationens sammanbrott, och människor har en ständigt packad ryggsäck, beredda på att lämna sina hem och söka skydd när jorden börjar röra sig.

The Stillness är det ironiska namnet på landmassan, som regelbundet skakas av jordbävningar och vulkanutbrott även emellan Dödens årstider. Nära ekvatorn är marken som mest stabil, och där finns också den största staden, Yumenes, och Fulcrum, den institution där orogenes tränas i att manipulera marken och störningarna i den. Jo, det finns de med förmåga att känna av och förflytta materia och energi, och de arbetar kontinuerligt med att att rädda människoliv genom att dämpa störningar - men är också allmänt fruktade och föraktade för att de kan skapa utbrott och död när de inte kan kontrollera sina krafter. Därav det nedsättande epitetet rogga, som orogenes kan få slängt i ansiktet.

Den oroliga världen beskrivs genom olika förlopp som varvas i boken men egentligen är hämtade från olika tidpunkter i den senaste, sista åldern. Redan i första kapitlet triggas världens undergång, och oron i den långsamt sönderfallande världen är påtaglig i en av de parallella berättelse. En annan viktig historia är den om Syenite, en orogene under utbildning som skickas på uppdrag, inklusive påbjuden barnalstring, med tioringaren Alabaster. Antalet ringar markerar en orogenes färdighetsnivå, och högre än tio går det inte att komma.

Samhällsutvecklingen ligger på en nivå som är i det närmaste medeltida, utan radioteknik eller snabbare fortskaffningsmedel än hästar. Det finns dock artefakter kvar av tidigare civilisationer som möjligen varit högre stående, och de mest fascinerande av dem är de olikfärgade obelisker som svävar i atmosfären. Med nästan alla sinnen riktade nedåt för att förutse jordskalv är det dock ingen som försöker tyda eller forska i hur obeliskerna använts av tidigare civilisationer.

N. K. Jemisin visar stor skicklighet i att måla upp en mycket annorlunda värld medan hon för handlingen framåt och håller spänningen uppe. Trots att livet i the Stillness är osäkert och orättvist var mitt sug efter att återvända till världen och läsa vidare mycket stort. Att The Fifth Season är första boken i en trilogi ger hopp om att världens undergång inte är slutet för alla. Den andra bokens titel, The Obelisk Gate, ger en aning om vad som kan komma härnäst, men jag är säker på att N. K. Jemisin kommer att spänna upp handlingen lika säkert men fullt av överraskningar som i The Fifth Season.

Fler böcker av N. K. Jemisin:
The Broken Earth Trilogy
The Obelisk Gate
The Stone Sky

The Inheritance Trilogy
The Hundred Thousand Kingdoms
The Broken Kingdoms
The Kingdom of Gods 

Inga kommentarer: