söndag 21 oktober 2018

Docenterna på Nalen 2018

Det är kanske inte konstigt att det blir tre utsålda spelningar, inte bara för att Nalen Klubb är litet och trångt, utan också för att Docenterna har en beundrarskara med många goda minnen till de gamla låtarna och dessutom en ny platta med ny bra musik. Från senaste skivan Kritstrecksränder och missiler inleder bandet med När dom går lågt, fortsätter med klassikern Söderns ros och därefter den nya låten med den åtminstone positiva titeln Allt ska bli bra. Ljudet är litet skramligt och det gör rocksoundet helt rätt. Men det går också att sakta in och lyssna, som i Chick-e-chack och den riktigt fina Vanligt folk.

Foto: Docent Håkan Wilhelm Hugosson
 Bandet är samspelat och på bra humör. Publiken sjunger med med årtiondens lagrade känslor, och jublar åt inledande gitarriff även för de mindre kända låtarna. Men det är med större hits som Utan dig och Bensin i blodet som källarlokalen kokar - inget konstigt det heller, för de är låtar som är både skrivna, arrangerade och framförda riktigt bra. Docenterna har gjort en stor insats för svensk musik under både nitton- och tjugohundratalet, och det är roligt att höra att de fortfarande har mycket att ge.

Det dåliga med lokalen är att hälften längst bak knappt ser någonting, men det bra är att när man väl skymtar bandmedlemmarna så är de nära, och spelningen känns personlig. Extranummer blir Hej då Natt och Peppar & salt. Och förstås superhitten Solglasögon, allra sist. "Vi ses i baren!" ropar Joppe Pihlgren, och det gör vi, alla på en gång nästan.

Inga kommentarer: