måndag 21 mars 2016

Stefan Bircheneder "Position R5" im Leeren Beutel Regensburg

Leerer Beutel är ett packhus från medeltiden som numera används som kulturhus i Regensburg. Där finns en bio som visar indie-filmer, en jazzklubb, en övervåning med verk av bayerska konstnärer, och ett plan för tillfälliga utställningar. Under mars och med förlängning till april visas verk av Stefan Bircheneder, en soloutställning efter många utställningar i grupp med andra lokala konstnärer.


Bircheneder har en utbildning som kyrkomålare, men det han visar är oljemålningar från ett urbant landskap av övergivna, trasiga miljöer. Just den sortens motiv är jag otroligt förtjust i, för att den visar upp glömda platser som relevanta, dokumenterar förslitningen på vår civilisation, och visar upp skönheten i förfallet. Bircheneders blanka ytor och omsorg om detaljer gör verken extra aptitliga.


Övergivna kontrollrum och trasiga paneler har Bircheneder sökt upp och avbildat med stor precision. Ställverk och elskåp i drift underhålls ju med städning och ommålning när de blir slitna - en yttre omsorg som skall visa att den underliggande funktionen fortfarande går att lita på. Men den blanka ytan kan inte hålla för evigt. Därför uppskattar jag de färggranna skåpen mer för att de visar upp skrapmärken, rostfläckar och slokande, dittejpade papperslappar.


I Tyskland används en knallgul färg för att markera avgränsningar och liknande på vägar. Sviten "Grenzgelb" närstuderar hur de räta gula linjerna, som inte ens från början var perfekta på grund av det ojämna underlaget, blir omkastade till ett kaos efter vägarbeten under marken. Andra bilder visar hur de gula konturerna löses upp utan mänsklig inverkan, av att underlaget vittrar bort eller grönska växer upp i springorna mellan gatstenen.

Såväl Bircheneders val av motiv som hans noggranna utförande är imponerande, och jag hoppas att få se mer av honom.

Länk till Stefan Bircheneders hemsida och mycket sevärda galleri

Inga kommentarer: