lördag 13 februari 2016

Martin West på Galleri Olsson

Grått är inte den enda färgen i utställningen Guide to Gray, men verken lyfter med fin estetik fram nyanser av såväl grått som andra ofta underskattade färger; varianter i gult och grönt på beige och mörka skuggtoner. Det är inte bara färgerna som uppvärderas i verken, utan även mönstren. De första tavlorna har repetitiva (men dock varierade) motiv av trianglar, den sortens geometriska mönster man ibland kan se på mattor och andra dekorativa element i offentliga miljöer. Upplyfta i ögonhöjd kan man stanna upp och närstudera de små skiftningarna i färgkonstellationerna.


Ännu mer rogivande för ögonen är tavlan där trianglarna i mitten ser ut att lysa av starkt vitt ljus, kanske reflekterat från åskådarens sida eller kommande inifrån; det ser inte ut som en lampa eller en spotlight utan man kan tänka sig att ljuset kommer från en lysande människogestalt.

I ett av verken har Martin West renodlat mönstret så att det bildar pyramider med tydliga skuggsidor, spetsiga men så mjuka i färgerna att det lockar till att röra vid spetsarna.


Andra tavlor har geometriska motiv som brutit sig loss ur rätlinjigheten och, i jämförelse med de andra, verkar röra sig över tavlan. Än en gång är nyanserna valda så att det blir harmoniskt men inte förutsägbart. Ett par vägghängda verk är gjorda i vitmålat trä, där enskilda rutor i ett rutnät har olika vinklar gentemot betraktaren och på så sätt skapar en monokrom och tredimensionell motsvarighet till de målade tavlorna. Ändå är det de platta tavlorna som känns djupast.

Länk till Galleri Olssons sida om Guide to Gray


2 kommentarer:

Börje sa...

"Underskattade färger" - Och därtill enkla geometriska former, verkar vara en utställning i min smak. Tack för tipset!

Jenny B sa...

Hoppas du hann dit! Jag är rädd att idag var sista dagen. Annars kan man också se mer på konstnärens hemsida.