måndag 15 februari 2016

Star Wars: Tales from the Mos Eisley Cantina

År 1995, långt efter de ursprungliga Star Wars-filmerna och innan The Phantom Menace, utkom boken Tales from the Mos Eisley Cantina. (Det kom också en bok från Jabbas palats och en om bounty hunters.) Det är en samling noveller skrivna av olika science fiction-författare, där varje berättelse sätter en eller ett par varelser ur den legendariska Cantina-scenen i fokus. Författarnamnen är inga jag känner igen, men det beror nog mer på min okunskap. Wikipedia har en lista över vem som skrivit vilken novell och om vilken av de olika typerna.

Så gott som alla berättelser utspelar sig åtminstone delvis i cantinan under scenen vi ser i filmen, och ger andra perspektiv åt händelserna. Men framför allt berättar de historier om de mycket olika livsformerna, hur de kom till Tatooine och vad som hände dem senare. En del huvudpersoner återkommer i andras noveller, och ett par av historierna är direkt sammanvävda med varandra.

Det finns förstås en berättelse om stackars dumme Greedo, en annan om Dr. Evazan och Ponda Baba, fulingarna som muckade med Luke och fick plikta med en arm. Det härliga bandet Figrin D'an and The Modal Nodes figurerar i flera noveller - någon hatar deras musik, en annan upplever sin lyckligaste stund när han äntligen får höra dem spela. En del av bargästerna har kontakter med rebellrörelsen. Vi får även höra en Stormtroopers historia. En av de mest intressanta novellerna, Nightlily: The Lovers' Tale, handlar om hur attraktionen kan uppstå över rasgränserna.


Olika författare och olika utgångspunkter ger olika bra resultat, men till största delen är boken en härlig källa till information om annorlunda världar och livsformer, och ibland om sorg och hämndlystnad orsakad av Imperiets härjningar. Man får en god bild av maktspelet mellan Jabba the Hutt och hans rivaler och lejda mördare, och även hur mindre tursamma existenser försöker hanka sig fram i den ökända, våldsamma hålan Mos Eisley.

Inga kommentarer: