söndag 30 oktober 2011

Rita Lundqvist på Galleri Lars Bohman 2011

De nya lokalerna för Galleri Lars Bohman, tidigare Jarla Partilager, består av flera rum, några små, ett annat vidsträckt med högt i tak. Mot de vitmålade väggarna ser Rita Lundqvists konst ännu mer precis och sparsmakad ut.

Nu är det mindre än ett år sedan jag senast såg Lundqvists verk, i en stor utställning på Liljevalchs, så effekten av dem är mindre än de tidigare gångerna. Jag letar efter detaljer som skiljer de här tavlorna från de jag har sett tidigare. Förra året fick vi se en bild av en pojke inramad av en solnedgång. I år får vi se hur en måne som speglar sig i vattnet blir till en lätt förskjuten gloria kring en flickas huvud.

Rita Lundqvist, Måne (2011)

Men den största avvikelsen är djuren dykt upp i några motiv. En ekorre på ett träd! En katt som lapar mjölk ur en skål i en port som öppnas mot en horisont. En fågel i ett fågelbad. Och till och med, en vit katt i famnen på en flicka! Som en kremlolog i konstvärlden är det roligt att leta efter de små tecknen. Men jag saknar de högtidliga och nästan eskatologiska stämningarna från målningar som Svepning och Änglar från för några år sedan.

Länk till Galleri Lars Bohmans sida om Rita Lundqvist

Rita Lundqvist, Vit katt (2011)

Inga kommentarer: