onsdag 5 oktober 2011

Helen Levitt på Fotografiska


På 1930-talet tog Helen Levitt sin Leica-kamera och började fotografera människor på gatorna i Brooklyn och East Harlem. Den lilla diskreta kameran med vinkelsökare gjorde att hon kunde arbeta utan att dra uppmärksamheten till sig. Men hon måste också ha smält in väl, och tillbringat mycket tid på gatorna i New York för att upptäcka den naturliga livsrytmen och hitta det som var värt att föreviga. Människor rör sig obekymrade om fotografen i sina vardagsmiljöer, arbetar och  umgås.


Allra mest spännande är det att se barnen, som leker i stora grupper på gatorna. De dansar, stojar, bråkar och tröstar varandra. De har sällan leksaker på bilderna, utan roar sig med andra lekar och med slagsmål! Trots att husen och gatorna är väldigt slitna, är barnen ordentligt klädda, ibland till och med uppklädda för fester och karnevaler. Jag sitter fascinerad framför filmen In the streets, inspelad 1944. Ännu fler lekande barn! Och vuxna, uppklädda i sin finaste klänning eller på väg någonstans med hast.


Helen Levitt reste till Mexico och till Paris och fotograferade gatulivet där, även i färg, och fortsatte att följa människorna på New Yorks gator upp i hög ålder. Utställningen på Fotografiska visar bilder från hela hennes karriär. Men det är de sjuttio år gamla bilderna från New York som är mest magiska. Många av barnens lekar kan man känna igen från sin egen barndom, men det är ändå som en helt annan värld.

Länk till Fotografiska Muséets sida om utställningen


Inga kommentarer: