måndag 25 mars 2024

Second Foundation av Isaac Asimov

Stiftelsen arbetar för att galaxens världar inte skall förfalla i barbari, i enlighet med vad grundaren Hari Seldon räknade ut. Men så finns också den andra Stiftelsen! Även de är grundade av Hari Seldon, men deras uppdrag och till och med vilken planet som härbärgerar dem är hemligt. Det väcker förstås intresse och oro hos the Mule/Mulan, mutanten vars psykiska krafter och härskarambitioner i förra boken ruckade på Seldons plan. Kan den andra Stiftelsen sticka hål på Mulans imperium? Den oron är drivkraften till händelserna i den första delen av boken Second Foundation: två män sänds ut för att finna planeten där den andra Stiftelsen finns och därigenom låta Mulan förinta sina rivaler.

Nu är det allmänt känt, eller i alla fall känt bland medlemmarna i den ursprungliga Stiftelsen, att den andra Stiftelsen inte använder sig av matematik och psykohistoria för att skapa sin förståelse för mänsklighetens utveckling och planer för hur de bör ingripa, utan av mentala krafter. I den andra delen av boken möter vi Stiftelsemedlemmar som oroas av denna andra Stiftelse och likt Mulan vill eliminera den. 

(Å ena sidan är det konstigt att den första Stiftelsen, efter hundratals år av tyst men okänt understöd från dem, nu ser den andra Stiftelsen som ett hot. De var ju båda grundade för samma mål. Å andra sidan är ett genomgående tema i Stiftelse-böckerna det hur regeringar, administrationer, kungar och First Citizens månar om sin makt och börjar värja sig mot de konspirationer och kuppförsök de tycker sig se i ögonvrån - och nu gör till och med den ursprungliga Stiftelsen det.)

Isaac Asimovs robot- och stiftelseböcker har alltid haft ett drag av detektivhistoria över sig, med motparter som försöker förutse varandras nästa drag och motverka eller överraska den andre. Nu gäller detta tiodubbelt upp, då den andra Stiftelsens medlemmar med sina mentala krafter dels kan läsa och förutse vad motståndaren tänker göra, och dels också forma om hens tankar och önskningar så att hen gör det som gagnar den andra Stiftelsens planer. När din vän sedan åratal tillbaka föreslår något - är det någon som har planterat idén i hans hjärna, fastän han till och med själv är övertygad om att det är hans egen? Kan du ens själv vara säker på att ingen har mixtrat med din egen hjärna? Dubbel-gissningarna blir till trippel-gissningar och människor gör motsatsen till motsatsen till vad de "borde" göra, och de här tankelekarna är mycket stimulerande för en läsare.

Det är glädjande att nu få möta en företagsam och intelligent kvinnlig huvudperson, den unga flickan Arcadia, som skall komma att styra handlingen till hisnande höjder av kontraspionage-tänkande. Låt oss bortse från de tråkiga kommentarerna i böckerna om hur de smartaste kvinnorna inte kan bli bra äkta makor, som om deras kvinnlighet utarmas av att kunna analysera situationer och planera vad som är bästa vägen framåt. Likt sin mormor gör Arkady Darell, och andra kvinnor i Stiftelse-böckerna, en viktig insats för galaxens civilisationer.

Denna sista del i den ursprungliga Stiftelse-trilogin slutar i en tillfredsställande osäkerhet, men i våra dagar har vi två efterföljande böcker som, det vet kanske de flesta, ger fler detaljer och knyter samman större spår.

Fler böcker av Isaac Asimov:

Inga kommentarer: