fredag 29 mars 2024

Arvo Pärt Passio i Katarina Kyrka

Arvo Pärt tonsatte år 1982 passionsberättelsen enligt Johannesevangeliet. Det är ett verk på en dryg timme som sjungs på latin. Vid uppförandet i Katarina Kyrka läste församlingsprästen Camilla Lif i fyra intervaller korta versioner av vad som skulle komma att ske härnäst, och med rudimentära kunskaper i latin och hur passionsberättelsen brukar sjungas gick det att höra vad som hände, mening för mening. Till framförandet följde ett stillsamt och vackert spel med laserstrålar i kyrkorummet av Mikael Israelson. Känslan när alla strålar tillsammans bredde ut sig över kyrkbänkarna var som att sitta trygg under ett tak.


Cappella Catharinae sjöng vackert och effektfullt i sina partier som människokör. Än mer kraftfullt klingade rösterna från John-Erik Eleby och Lars Cleveman i rollerna som Jesus respektive Pilatus. Allra ljuvligast var ändå klangerna från personerna som berättade handlingen; Jennie Eriksson Nordin (sopran), Tove Nilsson (alt), Fredrik Mattsson (tenor) och Erik Arnelöf (bas). Deras röster hade fantastisk ton vare sig de sjöng solo, två och två eller alla fyra samtidigt i de intrikata harmonierna. Fem musiker lade till sina stämmor: Jesper Harrysson (oboe), Jens-Christoph Lemke (fagott), Jannika Gustafsson (violin), Maria Uusijärvi (cello) och Lars Andersson (orgel). De lät sparsamt men tillräckligt, ofta med en röst och ett instrument som följde varandra i melodierna. 

När berättelsen gick mot sitt slut och Vår Herre gav upp andan hedrade kören först hans offer med en svag viskning för att sedan ropa ut sin bön om förbarmande och Amen högt och desperat.

Inga kommentarer: