fredag 22 mars 2024

Mr. & Mrs. Smith

Högriskuppdrag var bådas val. Nu har de fått ett nytt liv, nya namn, ett vackert inrett hus i New York och en äktenskapslicens. Gifta vid första ögonkastet är vad som gäller för Jane och John Smith. Att uppträda som ett gift par är en bra täckmantel för de båda nyblivna agenterna, det har deras mystiska arbetsgivare bestämt.


De kastas genast in i sitt första uppdrag, vilket i förstone verkar litet väl enkelt - kanske skall uppdragsgivaren börja med att testa hur väl de kan samarbeta och utföra det de ålagts? Men insatserna stiger snabbt, kanske litet väl snabbt för att vara rimligt. Att eliminera människor som står ivägen för uppdraget, eller som utgör uppdraget, blir snabbt rutin. Samtidigt börjar John och Jane att fatta tycke för varandra och leva sig in i det fejkade äktenskapet. Det är inte oväntat, men tyvärr slarvigt hanterat i serien.


Trots att det uppenbarligen är meningen, så skär det sig i serien mellan hur nonchalant de två skjuter skurkar och småpratar om tidigare livsfarliga uppdrag, och hur det framställs som att  känslorna de har för varandra är äkta men svåra att erkänna. Ännu mer skaver det när de båda har fjompiga tonårs-gräl om sina känslor mitt under uppdragen. Då blir det tydligt att detta inte är en agentserie utan ett relationsdrama i tuff miljö, men tyvärr ett relationsdrama mellan två känslomässigt omogna människor som beter sig "charmigt-fumligt" och missförstår varandra på det där sättet som skall få en att önska att allt skall lösa sig och de skall falla i varandras armar. 


Tittare som förväntat sig en seriös agentserie har förmodligen redan från första avsnittet vridit sig av genans över hur klantigt John och Jane Smith sköter sitt jobb - övertydligt stirrande på personerna de sätts att övervaka, ingen misstänksamhet mot människor som söker deras vänskap, oproffsigt beteende under uppdragen. För att inte tala om hur irrationella deras uppdrag och uppdragsgivare är. För dem som ser logik och allvar i arbetet som huvudsaken är TV-serien Mr. & Mrs. Smith en besvikelse, men för dem som vill se ett relationsdrama mellan millenials under skottväxling i vackra miljöer är den nog helt rätt.

Inga kommentarer: