söndag 3 mars 2024

Nandor Fodor och den talande mungon

På en gård på Isle of Man finns Gef, en talande mungo. Det är otroligt av många skäl, för djur kan ju inte tala, men många verkar vara övertygade om att han verkligen finns och talar med dem, fastän nästan ingen har sett honom. Det är 1930-tal, och sekelskiftets intresse för parapsykologiska fenomen har övertagits av mer skepticism. Från The International Institute for Psychical Research i London ger sig undersökaren Nandor Fodor av för att avslöja skojeriet bakom Gef, i sällskap av sin assistent Anne.


Före avresan talar han med Dr. Harry Price som redan varit på gården för att undersöka fenomenet. Återberättandet illustreras av ett underhållande montage av scener som litet grand påminner om Wes Anderson men med färre färger och mer realism. Därefter landar filmen i en mer naturalistisk framställning med några inslag som känns riktigt kusliga.


Familjen Irving som bor på gården tar emot herr Fodor och Anne öppet och gästvänligt. Familjefadern James Irving förklarar med energi och utan egna tvivel att Gef är verklig, medan gårdskarlen Errol viskar till Fodor att det förstås är lurendrejeri. Dottern i huset, Voirrey, visar för Anne hur hon kan buktala så att det låter som att en underlig röst talar från en annan plats i rummet. Det verkar som att hon halvt avslöjar sin hemlighet, men samtidigt är scenerna av buktaleri så skrämmande egenartade att vi tillsammans med Anne börjar vackla i vår skepticism.


Gef vill inte visa sig för besökarna, och inte tala heller, inte förrän efter några dagar på sina egna villkor. Då har han också kallat dit flera bybor genom att berätta hemligheter ur deras liv som ingen annan borde veta. Även Nandor Fodor har kallats på detta vis och delvis skakats i sin tro. Med sin väsande röst berättar Gef om sig själv, i klara men mystiska korta meningar - 
"I am the fifth dimension"
"I am the 8th wonder"
"I can split the atom"
"I am the holy ghost"


Filmen Nandor Fodor och den talande mungon bygger på verkliga händelser - såväl Dr. Price som Fodor har existerat och besökte Isle of Man, dock utan att övertygas om Gefs existens. Filmatiseringen broderar ut handlingen och ger den ett lager av osäkerhet som å ena sidan inte stämmer med verkligheten, å andra sidan gör berättelsen mycket spännande, med existensiella frågor invävda i en jordnära miljö bland människor vilka alla skildras med sympati. Det gör filmen Nandor Fodor och den talande mungon mycket sevärd.

Voirrey Irving


Inga kommentarer: