onsdag 20 mars 2024

Existential Physics av Sabine Hossenfelder

Existentiella frågor är frågor som "Hur uppstår medvetande?", "Vad händer efter döden?" och "Vad är meningen med livet?". Många religioner besvarar dessa frågor med hänvisning till gudomlig undervisning, och många människor tyr sig till det. Andra vill hellre bara tro på saker som går att bevisa och av dem går en del så långt som att säga att de "tror på vetenskapen" även i existentiella frågor. Men Sabine Hossenfelder är en forskare med såväl god insikt i framstegen inom vetenskap som ligger nära frågorna om livets mening, som noggrannheten att klara ut när vetenskap faktiskt inte ge förklaringar på dessa frågor.

Hossenfelder är själv inte religiös men vet att många av hennes forskarkollegor är det. I de intervjuer med forskare som varvas in i boken Existential Physics börjar hon med att fråga om den hon talar med tror på Gud. Intervjuerna är ett bra sätt att släppa in andra röster, och ge perspektiv på de mer teoretiska kapitlen. Genomgående i boken är också att Hossenfelder visar ett öppet sinne för andras tolkningar av verkligheten och tar dem på allvar medan hon undersöker dem, men inte fastnar i ett försiktigt "det kan vara si, men det skulle också kunna vara så".

Att bena ut just hur långt som vetenskapen kan uttala sig, och när dess representanter går för långt och talar om saker de inte har belägg för, gör Hossenfelder klart och tydligt i kapitel efter kapitel. Komplexa teorier om universums expansion, kvanteffekten och uppkomsten av liv på jorden förklaras på en nivå som bör vara begriplig även för någon med icke-vetenskaplig bakgrund. Med grund i den här tydligheten visar hon sedan hur teorierna (och experimenten) kan förklara detta (t.ex. hur flercelligt liv uppstod) men inte detta (t.ex att Gud inte finns), eller att en förklaringsmodell (t.ex. multiversum, eller att vi lever i en simulering) är osannolik.

För egen del får jag när jag läser boken stöd i några tankar jag redan har tänkt, ny information i frågor jag själv inte har tänkt färdigt om, data som strider mot det jag har hållit för sant och lugnande besked om möjligheter som har oroat mig. Visst skall man inte slå sig till ro med att läsa enbart en människas svar på de existentiella frågorna, men att läsa en så gedigen och också underhållande genomgång av det samtida vetandet med en filosofisk vinkling av en så klarsynt forskare som Sabine Hossenfelder är en bra början. 

Nu finns Existential Physics även på svenska, Existentiell fysik, så det finns ingen anledning att skygga för att läsa den! Sabine Hossenfelder har också en uppskattad podcast, Science with Sabine, för den som föredrar ljudmediet.

Inga kommentarer: