lördag 18 juli 2009

Sthlm Jazzfest 09, fjärde dagen

Lördagens första konsert blev för mig Magdalena Konefal & The Rebirth Station. Med blåssektion, körsångerskor, stadigt funkigt komp var hennes pop-soul, som det visade sig, dagens bästa upplevelse. Magdalena Konefal har en fin röst och riktigt goda låtar, och jag hoppas att jag får höra mer av henne!

I de allra flesta fallen är ljudet på jazzfestivalen riktigt bra. Tyvärr är det en hel del större artister som väljer att vrida upp ljudet till elva, för de tror att det "måste" bli en svängig show då. Det blir det inte. Klangbilden förvrängs, balansen mellan instrumenten rubbas och nyanser försvinner. Det misstaget hade JR Walkers All Star Band begått, men jag tror inte heller att man bara kan skylla på högtalarna att det lät falskt. Visst var den stora publiken glad över att få höra och klappa med i gamla Motown-hits och ett Michael Jackson-medley, men allt lät förvånansvärt anonymt och inte särskilt bra.

Guru's Jazzmatazz feat. Solar and the 7 Grand Players hade skruvat upp ljudet inte bara till elva utan till femtielva. Basljuden dånade så att asfalten skakade. Men det var för litet jazz och för mycket hiphop för mig. Det kom in en kille (Nicholas Ali) och spelade trumpet, och det var ju litet kul. Men i övrigt var det för litet melodi och för tråkigt för min smak.

I samma ögonblick som Gilberto Gil gick på scenen började det regna. Mitt redan låga intresse för Tropicalismo sjönk ytterligare några snäpp. Ett svampfynd av paraplyer sköt upp medan jag ålade mig in i min mysiga regn-anorak. När jag sitter under plastkappan, varm och torr och med huvan ihopdragen intill ansiktet som Kenny McCormick, infinner sig alltid ett starkt inre lugn som kan låta mig sitta igenom vilken regnstorm som helst. Men när regnet lättade och folk runt omkring började tända cigaretter, tröttnade jag och passade på att gå hem. Idag hade jag gärna lyssnat på jazz i Auditoriet inomhus! Sämsta dagen hittills, enligt mig.

Sthlm Jazzfest 09, första dagen
Sthlm Jazzfest 09, andra dagen
Sthlm Jazzfest 09, tredje dagen
Sthlm Jazzfest 09, femte dagen

Inga kommentarer: