fredag 3 juli 2009

Muséet för rysk konst i Odessa


Inte långt från Odessas centrum, i ännu ett av alla vackra palats i staden, inryms ett museum för rysk konst. I den gamla balsalen, den stora matsalen och alla andra vackra rum finns tavlor målade av inhemska mästare i det vidsträckta ryska riket. Där finns flera mindre samlingar av konstnärer jag inte kände till sedan innan, men som jag uppskattar vid första anblicken. De flesta av målningarna är mycket realistiskt och detaljerat målade, och oftast med stor kärlek till motivet.

Jag överraskas av att naturmålarna funnit så ovanliga motiv, bland alla mellaneuropeiska landskap jag studerat vid universitetet: fågelsträck över en kvällshimmel, biodlare vid sina bikupor på en sommardag så het att det känns i luften, barn och ankor som kliver genom en djup vattenpöl dar hjulspår korsar varandra på väg ned i vattnet. Mycket sympatiskt och intressant.

Nikolaj Ge, Quod est veritas? (1890)

En viktig tavla med spännande bakgrund som hänger på muséets vägg är Nikolai Ges målning av Kristus framför Pilatus, frågande "Vad är sanning?" (Quod est veritas?) Framställningen av en plågad Kristus i skuggan framför en välmående, solbelyst Pilatus var ett brott mot den gängse bilden av Kristus som stark och segrande, och likaså en fortackt kritik mot överheten som orättfardigt skodde sig på de svagare.

Under huset finns en härligt sval och utsmyckad grotta utgrävd, liksom en av alla tusentals ingångar till de historiskt viktiga katakomberna under Odessa. Ingången och den falska träbron som skall lura inkräktare är avspärrade, så vi slipper irra bort oss och falla ned i en stencell! Jag rekommenderar att man låter en av de hängivna guiderna leda en runt i muséet och ned i den svalkande underjorden.

Inga kommentarer: