tisdag 15 juni 2021

Network Effect av Martha Wells

 I fyra kortromaner hackade sig Murderbot in i våra hjärtan. Ypperligt kompetent i att hantera både fysiska och elektroniska hot medelst listigt skriven kod eller rent våld, hjälpte den sina hjälplösa, klumpiga mänskliga klienter samtidigt som den utforskade mörkade partier i sin egen historia. Skulle konceptet hålla för en hel roman? Ja, Martha Wells är en skicklig författare som med lätt hand leder Murderbot vidare till nya upptäckter och nya krångliga situationer med nya människor att försvara.

Network Effect följer upp händelser i de tidigare berättelserna, så det är en fördel att ha dem i minnet när man följer med Murderbot och gruppen av forskare från Preservation på sitt uppdrag. Allt ser ut att rulla på enligt planen... tills det dyker upp ett mystiskt skepp som släpar vår huvudperson genom ett maskhål till en grupp ovanligt svåra motståndare. Ibland har man kunnat tycka att Murderbot kan hacka pilotsystem och drönare alltför lätt, men här stöter den på problem, och dessutom en antropomorf fiende som låter lika cynisk som Murderbot själv.

Vad gäller att låta dryg finns det dock ingen som kan mäta sig med Murderbots gamla hatkärlek ART, skeppet som den liftade med en gång och som har så mycket mer och snabbare processorkapacitet att skryta med. Men nu får vi tillsammans med Murderbot försöka hantera den förvirrande känslan av sorg när den upptäcker att ART är raderat från sitt skepps styrsystem och ersatt med en fientlig AI.

Det är nästan litet fusk, men ändå charmigt, när huvudpersonen vi följer är så väldigt introvert och stressad av mänsklig kontakt att de flesta av oss läsande nördar känner oss som mingel-proffs i jämförelse. Men visst är vi många som sympatiserar med dess ständiga längtan efter att se om favoritavsnitten från underhållningsserien The Rise and Fall of Sanctuary Moon, eller nya avsnitt av Timestream Defenders Orion. Att se på serier är ju både avstressande och en träning i att förstå mänskliga känslor. Vem vet när man får nytta av en bra replik från Sanctuary Moon?

Bit för bit har de tidigare berättelserna avslöjat hur resursstarka företag styr utforskandet och exploaterandet av nyupptäckta planeter, och hur de ofta utnyttjar människor som inte kan sätta något emot. I Network Effect får vi veta mer om hur några försök till kolonisation har gått till och hur cyniskt de större företagen intrigerat för att få så stor del av kakan som möjligt. Denna bit information kanske är viktigare för oss läsare än för Murderbot, som fokuserar på sin närmiljö för att kunna skydda sina människor. När boken är slut känns det litet frusterande att Murderbots fokus är så smalt och inriktat på just de människor den känner ansvar för, men vi läsare har fått några intressanta pusselbitar till världsbygget och kan lätt föreställa oss nya, spännande äventyr i kommande böcker.

Fler böcker av Martha Wells:
The Murderbot Diaries
Fugitive Telemetry

Recensionen är även publicerad i SF-Forum 137

Inga kommentarer: