lördag 14 oktober 2023

The Daughter of Doctor Moreau av Silvia Moreno-Garcia

Yucatán i Mexico är en halvö så isolerad att man ibland räknade den som en ö, och omgiven av snårig djungel är doktor Moreaus gods Yaxaktun sällan besökt, så han kan syssla med sin kontroversiella forskning och ändå undgå upptäckt. Bedrägerierna har många lager: officiellt driver han sjukvård för de fattiga i området, men till sin finansiär Lizalde bedyrar han att han forskar fram starka, lydiga arbetare till hans jordbruk. Och ändå har han ännu fler hemliga mål med sitt forskningsarbete. 

Dottern Carlota har två vänner, och redan innan deras egenheter berättas för oss kan vi gissa att de är resultatet av doktor Moreaus försök att skapa hybrider mellan människor och olika djurarter. Tjugonio sådana varelser finns på Yaxaktun, men alla experiment har inte lyckats och de tjugonio måste regelbundet få injektioner för att överleva. Även Carlota har ett svagt hälsotillstånd som gör att även hon behöver injektioner av en tillredning vars recept endast doktor Moreau känner till.

När boken börjar tillträder just den nye mayordomo, tillsyningsmannen Montgomery i vars uppdrag det ingår att regelbundet skaffa jaguarer till doktorns experiment. Kapitlen växlar fokus mellan Carlota och Montgomery och ibland ser vi samma händelse ur olika synvinklar, ibland rör sig historien snabbt framåt utom synhåll för den andre.

Likt Silvia Moreno-Garcias tidigare bok Mexican Gothic befinner vi oss i ett stort, dammigt hus med ett tungt och omodernt möblemang. Omkring byggnaden finns rik växtlighet och en damm för uppfriskande dopp. Omgivningarna och Carlotas färgrika kläder är omsorgsfullt och lockande beskrivna. Det fattas bara en romans... och den kommer också in i Carlotas liv. Förhållandet är romantiskt och dramatiskt och spännande att läsa om. Dock önskar jag att jag hade fått veta mycket mer om hybriderna och deras liv än. Men The Daughter of Doctor Moreau är ändå läsvärd.

Fler böcker av Silvia Moreno-Garcia:

Inga kommentarer: