söndag 22 oktober 2023

Jury Duty

Ronald Gladden är kallad till jury duty i ett mål mellan en uppsagd anställd och hans före detta arbetsgivare som hävdar att han orsakat hennes företag stor skada. Ron är medveten om att rättegången spelas in som en dokumentär om rättssystemet i USA, men han är inte medveten om alla extra kameror som hålls gömda för honom, eller om att alla inblandade, förutom han själv, är skådespelare. Jag känner igen ett par av dem från andra serier jag har sett, men Ron känner bara igen den vi är tänkta att känna igen: filmstjärnan James Marsden, som spelar en överdriven version av sig själv.


Åh nej, en massa paparazzi försöker tränga sig in och fota James Marsden! För säkerhets skull måste hela juryn flytta in på hotell så att de inte påverkas av omgivningen. Utmärkt tillfälle för jurymedlemmarna att komma nära varandra och hamna i galna situationer även under tiden mellan överläggningarna i rättssalen! För de övriga personerna i juryn har fått små underligheter inskrivna i sina personligheter, som Todd som använder sig av underliga extra-hjälpmedel inklusive utfällbara stolsben fastspända under rumpan. Noah å sin sida börjar misstänka att flickvännen som måste åka på semester utan honom är på väg att hitta någon annan. Men det gör kanske inte så mycket, för den extroverta Jeannie är förtjusta i blyga killar som Noah, och kanske kan Ron hjälpa till att tussa samman dem?


I sista avsnittet kommer man att få se hur mycket planering och även repetitioner som låg bakom scenerna som skrevs för att ställa Ron inför underliga situationer och pröva hans uppfinningsrikedom och lojalitet mot de övriga jurymedlemmarna. Gott nog visar det sig att Ron är en riktigt sympatisk kille som gärna hjälper till och gör sitt bästa. Det fungerar bra, för även om hans mot-spelare är udda är de också i grunden hyggliga (förutom James Marsden som är extra dryg), och det ger en god stämning i serien men också många fantastiska gapskratt. Utmaningarna som Ron ställs för kan vara krångliga men inte elaka. Därtill är det upplyftande att se hur han också anstränger sig för att förstå alla sidor i det fejkade rättsfallet för att kunna argumentera för ett rättvist utfall.


För någon som inte gillar dokusåpor håller sig Jury Duty på rätt sida om det snöret, men fortfarande med underhållningen i att man ser någon försöka hantera knepiga situationer utan manus. Att det är en sådan hedersknyffel som Ron, som uppenbart vill det bästa för sina medmänniskor, gör Jury Duty till en både rolig och positiv historia.


Inga kommentarer: