måndag 9 oktober 2023

Konferensen av Mats Strandberg

Alla känslor finns hos konferensdeltagarna, från iver över kommande framgångar, över uppgivenhet inför dagarna, till frustration och ilska över vad som kommer att göras. Jonas och Ingela rattar minibussen, spellistan och kommunens planer på att bygga ett köpcentrum i Kolarängen. Det kommer att vända befolkningsminskningen och sätta kommunen på kartan, eller hur?

Några av deltagarna bär inte bara på resignation inför det förutsägbart strömlinjeformade resultatet av byggandet som snart skall starta, utan också sorg över hur stort naturvärde som kommer att gå förlorat, och därtill oro över möjligt fuffens med siffrorna. Som på så många arbetsplatser har människorna hamnat i olika roller, och några i försvarsställning mot de andra. Några samarbetar öppet, andra i hemlighet, inför det stora byggprojektet som skall starta nästa dag. Ingens motivation är helt lik den andres, och Mats Strandberg tecknar skickligt de nio olika tjänstemännens bakgrund och personlighet. Under berättelsens gång flyttar fokus från den ena till den andra, och karaktärerna mejslas skickligt ut mer och mer för varje varv. Tänk att såriga intriger på ett kommunkontor kan vara så engagerande, även för en utomstående läsare!

Men det är ju inte ens det som är huvudsaken i boken Konferensen. Efter dryga hundra sidor sätter den verkliga handlingen igång - det grymma, grymma mördandet. Utan kontakt med omvärlden, på en plats de just lämpats av på, är konferensdeltagarna öppna byten för den väl förberedde lönnmördaren. En efter en slås personerna ut, brutalt dödade och sedan undangömda för att överraskningsmomentet skall finnas kvar när nästa offer valts ut. Beskrivningarna är skoningslöst tydliga utan att frossa i våldet, och i varje enskilt fall hinner man känna sympati med offret även när det är kontorets jobbigaste typ. Och när konferensdeltagarna väl blivit varse om att de är jagade av en hänsynslös mördare sitter hjärtat i halsgropen tillsammans med dem när de snubblande rusar från en yxman, eller hårt håller andan och ser honom från ett osäkert gömställe.

Det är imponerande hur Mats Strandberg kan hålla spänningen hög genom hela boken, såväl när det handlar om siffror i kommunens budget som när blodet rinner från ett huggsår. Dialoger och inre monologer klingar naturligt även under de allra svåraste omständigheterna. Att läsa boken Konferensen är obehagligt men omöjligt att låta bli när den väl fått grepp om en.

Fler böcker av Mats Strandberg:

Inga kommentarer: