torsdag 12 oktober 2023

Public Image Ltd på Nalen

Härligt bombastiskt inleder Public Image Ltd sin konsert med det vikingadoftande eposet Penge, första låten på senaste skivan End Of The World. Albumet har också gett namn åt turnén, men inte behöver väl världen sluta när det finns så mycket bra musik och annat att bli lycklig av? Johnny Lydon brann inte ut under de intensiva punk-åren utan står kvar mitt på scenen och dompterar med röst och gester oss, sin halvgamla publik som inte har fått nog av livet.


Public Image Ltd har spelat tillsammans i decennier (med uppehåll emellan). En tidig låt är Albatross som kan bli långtråkig i de sista minuterna när man lyssnar på den från skiva, men live blir det ju en helt annan sak, i synnerhet för att den gungande basen ger en bra illustration av vågor och hav. Being Stupid Again broderar ut ordlekarna till Being Stupid Again och går sömlöst över i den härligt intensiva This Is Not A Love Song. Sedan blir det faktiskt litet träligt i Poptones, men Death Disco räddas av den mycket tungt svängande basen. Så stannar vi upp och hämtar andan till den fina sångdikten The Room I Am In.

Flowers Of Romance hade också kunnat bli tråkig men växer efter hand. Samma gäller Memories och Car Chase där den tunga basen tillsammans med live-energin från hela bandet gör upplevelsen bra. I The Body får vi istället en hård synt-känsla, som stannar kvar igenom Warriors snyggt ringande gitarrsound.


Upproret finns kvar i hjärtat av Public Image Ltd även om de inte är ett renodlat punkband. Inför sista låten i ordinarie set säger Johnny Lydon "My father inspired this song - you can sing along if you want!" och så startar Shoom med den enkla, engagerande texten
FUCK YOU
FUCK OFF
FUCK SEX
IS BOLLOCKS

"Who has been a very nice person?" säger Johnny Lydon och kastar ut två bananer i publiken. Inför de förväntade extranumren tar bandet en paus och upplyser oss om att de går ut för att röka illegala cigaretter. Men det tar inte för lång tid och snart är de tillbaka för de sista rökarna: Public Image, och Leftfield-covern Open Up som ju passar utmärkt i PiL:s eget sound. Allra sist kommer den mäktiga Rise och vi kan alla sjunga med i Anger is an energy // Anger is an energy och skaka våra åldrande lemmar till den fantastiska musiken och energin som flödar från scenen.

Inga kommentarer: