tisdag 24 oktober 2023

Berardo Museu Arte Deco i Lissabon

 Ett av Lissabons många vackra hus är inrett med de art noveau- och art deco-möbler som affärsmannen Joe Berardo samlat. Sedan 2021 är samlingen tillgänglig för allmänheten, och vilken underbar upplevelse det är att stiga in i byggnaden och se de vackra föremålen!

Ljuvliga böljande linjer i art noveau inte bara i dekorationen utan i möblernas och inredningens formgivning. Noggranna och skickliga hantverkare skapade i början av 1900-talet möbler som helt enkelt inte kunde masstillverkas.



Möbler skapade med omsorg som i sin tur skapade harmoni i hemmet var också en del i filosofin för Arts & Crafts-rörelsen i England, som en motrörelse till den tilltagande industrialiseringen. Men blanka, snabba maskiner hade också sin lockelse, och i art deco som i sig var stramare och mer funktionell driven såg man inte snett på fabrikstillverkning.


Möblerna som skapades speglade den nya livsstilen, ett liv av lättja och njutning, och vi ser många barskåp från den här perioden.



Benens form på skåpen nedan liknar ballerinors tåspetsdans.

Man önskar sig att dagens designers, inredare och renoveringsberoende tog större intryck från de här tiderna och stilarna, inte bara estetiken utan också omsorgen om detaljerna och hantverket, och den sköna föreningen av form och funktion.

Länk till en sida om B-MAD


Inga kommentarer: