tisdag 12 september 2023

Spy/Master

Spionhistorier kan presenteras på vilket format som helst, från snygga agenter som utför vågade, tjusiga trick hur enkelt som helst, till tunga historier där saker går fel och människor blir skadade på riktigt. TV-serien Spy/Master drar åt det senare hållet, och bygger på den sanna historien om hur den rumänske diktatorn Nicolae Ceaușescus högra hand Ion Mihai Pacepa år 1978 hoppade av via amerikanska ambassaden i Bonn till USA.


Här heter mannen Victor Godeanau, och vi ser honom i förtroliga samtal med paret Ceaușescu, och i förhandlingar med tyska representanter om priset på avhoppare. Han är en allvarlig man, närmast butter i uppsyn och ton. När vi möter honom har han just fått nog av att beordras att godtyckligt avrätta en misstänkt spion, och det gör förstås att han inte framstår som alltför solkig i våra ögon, men man bör också minnas att han i åratal gått diktaturens ärenden till den grad att han tagit sig till toppen av den brutala säkerhetstjänsten Securitate. Och här triggas avhoppet inte av någon ädel känsla för rättvisa utan av att han själv känner sig inringad av misstankar, till den grad att hans eget liv står på spel.


Nåväl, låt oss lägga de moraliska dubierna åt sidan och engagera oss i handlingen, vilken kräver uppmärksamhet. Stämningen och spänningen i Spy/Master är inte hög och nervkittlande, utan - även den - tung och trög och jordnära på ett eget sätt. Avhoppet till USA går inte så friktionsfritt som Godeanau hade hoppats. Mannen som tar emot honom, Frank Jackson, töjer på några regler för att gömma Godeanau, men på grund av säkerhetsläget i världen är det inte säkert att USA kommer att kunna ta emot en rumänsk avhoppare utan att riskera andra relationer och processer. Halvhjärtat gömd i Bonn vet Godeanau att den rumänska säkerhetstjänsten snart kan finna honom, och samtidigt oroar han sig för dottern som är kvar i Rumänien. Den utdragna processen ger rumänska agenter chansen att försöka misskreditera Victor Godeanau i amerikanernas ögon.


Det långsamma tempot är en fördel för detta kompakta och verklighetstrogna spiondrama, ända fram till den litet förhastade och uppskruvade avslutningen, men Spy/Master är en bra påminnelse om en annan tid när Europa var delat och misstankarna lika höga som avgrunden mellan Öst och Väst var djup.

Inga kommentarer: