söndag 24 september 2023

The Plot Against America

Vad händer om landet du bor i börjar peka ut dig som en sämre medborgare, en som skapar splittring och antingen måste assimileras eller flytta ut? Du och din familj har dina egna seder men ni arbetar hårt och bidrar till landets uppbyggnad. Men nu får människorna som alltid har baktalat dig vatten på sin kvarn, när landet väljer en antisemitisk president. Nej, antisemitisk vill han inte kallas, men handling väger mer än ord när president Charles Lindbergh lierar sig med Nazityskland i en icke-angreppspakt.


Det är bra tänkt när en tjock bok filmatiseras till en TV-serie och man inte försöker komprimera den till en film. Dock är Philip Roths bok The Plot Against America så pass informationstät att resultatet på skärmen ändå inte blir lika fullödigt utan mer spretande, med starka scener fast utan det mesta av kittet som förklarar och håller ihop historien. Men å andra sidan är det också en fördel: vi ser inte en kuvad judisk kommunitet som accepterar de alltmer invasiva påbuden uppifrån, utan en ilsket protesterande familjefar, Herman Levin, en impulsiv kusin Alvin som tar värvning i kriget som USA håller sig utanför, en Lindbergh-gillande tonårsson Sandy som tjusas av den nya administrationens idéer, och deras återkommande sammandrabbningar inom familjen.


Vi ser också den alltid kompromissande Rabbi Bengelsdorf vars samarbete med Lindbergh-administrationen skall visa att presidenten alls inte är antisemit, fastän han leende umgås med de höga nazister som driver judeutrotningen i Europa. Rabbi Bengelsdorf spelas av den annars skicklige skådespelaren John Turturro vars accent i onödan ökar irritationen man känner mot honom.


TV-serien The Plot Against America visar väl hur utpekandet av den judiska befolkningen stegras till regelrätt utstötning, och hur gatubråk och vandaliserade butiker inte utreds utan skylls på judarna själva, något som ju i Tyskland ledde till alltmer avhumanisering och ännu mer fruktansvärda konsekvenser. Filmatiseringen är bra men inte lika heltäckande som boken, vilken är läsvärd trots att den bitvis är mycket trögläst.

Inga kommentarer: