tisdag 21 september 2021

Something Clean på Playhouse Teater

 Playhouse Teater gör ett gott jobb med att snabbt hämta hit pjäser som haft framgång på Broadway; som kompletta uppsättningar eller i form av en reading, där skådespelarna läser sina repliker från manus efter en dags repetition. Selina Fillingers pjäs Something Clean fick goda recensioner vid premiären i New York 2019, och nu har Playhouse Teater läst den för oss som ett smakprov, med skådespelarna Yngve Dahlberg, Ingela Lundh och Antonio Tengroth på rad på scenen bredvid regissören Björn Lönner.

Something Clean behandlar skuldkänslor och verklig skuld och låter sin huvudperson Charlotte försöka ta sig ur ett svårt känsloläge genom att liksom arbeta av de skuldkänslor hon har. Sex månader i fängelse fick sonen för våldtäkten han begick på collegets campus. Skall föräldrarna vara glada över att straffet blev så lindrigt? Förskjuta sin son eller stötta honom ovillkorligt? Utan att berätta vem hon är och vem hon är mor till, börjar Charlotte volontärarbete på en mottagning för offer för sexuella övergrepp.

Att brottas med skuldkänslor och att veta att ens nye vän kanske fördömer en om han får veta vad som hänt är viktiga och svåra frågor som pjäsen tyvärr inte ger så stor plats som de förtjänar. Det finns också flera andra viktiga aspekter av övergrepp, brott och straff som bara plockas fram för syns skull och snabbt försvinner, som att straffet statistiskt sett blir strängare om offret är vitt och förövaren är icke-vit.

I det här fallet är också regin och framförandet för lättsamt: skådespelarna studsar fram sina repliker alltför snabbt och muntert, vilket är extra illa då dialogerna i många fall berättar om svåra händelser med förenklade meningar, eller låter någon byta åsikt utan egentliga argument. Charlottes glättighet hade kunnat vara en fasad för att dölja hennes verkliga oro, men så framstår den inte här. Överlag hade jag önskat mig mer allvar och eftertänksamhet i framförandet. 

Oftast brukar jag efter en reading önska att pjäsen sattes upp i sin helhet, men Something Clean känns för tunn och som att den inte gör tillräckligt av sitt material, så jag passar på den efter den här lyssningen.

Länk till Playhouse TeaterInga kommentarer: