tisdag 7 september 2021

The Prom

 När Emma inte vill gå på skolavslutningsbalen med en manlig kavaljer, går vågorna höga i småstaden Edgewater, Indiana. Hellre än att bryta mot heteronormen ställer Hem & Skola-föreningen in hela balen, och om inte Emma var utstött av klasskamraterna förut så blir hon det nu. Ingen avslutningsbal - det som är det viktigaste av hela skoltiden! 

Räddningen är på väg - eller kanske är den på väg att ställa till det ännu värre. En grupp Broadwaystjärnor som har hört talas om Emmas olycka ger sig av mot staden för att stötta och hjälpa henne - litet oklart hur, men en glamourös entré är väl en bra början? Fast egentligen är musikalartisternas engagemang för Emma uppblandat med en ännu större önskan att fila på sin offentliga image och själva hamna i rampljuset. Och att stå upp för gayrättigheter uppskattas av musikal-fans, det vet de alla mycket väl!  


Filmen The Prom är själv en musikal, med frekventa sångnummer, såväl innerliga solonummer som stora, härliga koreograferade scener med en korus av röster. Att Broadwaystjärnorna mest av allt vill lysa själva framställs med mer humor än cynism, men sorgen och allvaret för Emma och hennes hemliga flickvän sopas inte under mattan. 


Filmen är proppfull av verkliga film- och TV-stjärnor, från den allsmäktiga Meryl Streep över sötnosen Andrew Rannells till humorgeniet Keegan-Michael Key. Alla sånginslag är bra och några av melodierna är riktigt minnesvärda. Dock blir historien litet för lång med några behjärtansvärdamen litet för långa sidohistorier som lyfts in mot slutet. Men alla longörer blir förlåtna i den skönt glittrande finalen, med ett slut som känns bra i maggropen.

Inga kommentarer: