torsdag 24 juni 2021

Small Axe: Red, White and Blue

 "Be the change you want to see in the world" är ett krävande uppdrag som inte alla klarar att bära. I Steve McQueens serie av filmer under samlingsnamnet Small Axe har vi kommit en bit på väg från polisbrutaliteten mot den västindiska befolkningen i London i Mangrove. Polisen har förstått att de behöver öppna för icke-vita poliser, kanske mest för att få bättre resultat i områdena där de är i majoritet. Men polisbrutalitet och kränkande behandling av svarta människor är fortfarande vardagsmat, vilket vi ser i en scen från Leroy Logans barndom.  

Denne Logan är det ändå som väljer att söka till aspirantutbildningen, trots eller kanske på grund av den grundlösa misshandel som ett par poliser utsatte hans far för. Han väljer att göra något som i en diffus framtid kommer att vara bra för hans likar, fastän det kommer att kräva mycket av honom själv. Och att flytta iväg för polisutbildningen är verkligen ett steg tillbaka för Logan, som doktorerat och arbetar med utredningar i ett rättsmedicinskt labb, och just skall flytta in i ett eget hem med sin gravida hustru. 

Glänsande resultat på skriftliga och fysiska prov räcker inte för att göra Logan till en av grabbarna. Väl tillbaka på stationen som polis lever kollegornas rasism kvar, rätt i ansiktet på Logan utan skam. Och hans tidigare vänner och bekanta, till och med fadern, ser honom som en som svikit och gått till fiendesidan. Ingenstans är han längre hemma - utom hos sin stöttande hustru, tack och lov. 

Leroy Logans protester mot diskrimineringen av honom själv och av intagna misstänkta är inte desperat utan bestämd och stark. När han höjer rösten mot grova övertramp är det med en säkerhet om vad som är rätt och vad som är orätt. Det är fantastiskt att kunna vara så stark under sådan dålig behandling, och det är inte alla människor som orkar det. John Boyega spelar Leroy Logan just så säkert som den viktiga rollen kräver. Filmen Red, White and Blue innehåller många detaljer som sätter stämningen och förklarar personernas tankegångar, och ger historien den tyngd den förtjänar.

Inga kommentarer: