tisdag 22 juni 2021

Higdon och Glass på Konserthuset Play

 Jennifer Higdons Sky Quartet (1997) är en lyrisk historia om den vida blå himlen och molnen hon har upplevt väster om Mississippi. De fyra satserna i kvartetten beskriver morgonhimlen, de allra blåaste skyarna, en storm och till sist himlens enorma vidder. Musikens byggs upp av täta harmonier och har ett lugnt driv framåt, vilket är ett format jag är mycket förtjust i och Higdon gör det mycket bra. Likaledes gott är framförandet, av Anna Stefánsson (violin), Seohee Min (violin), Nadine Jurdzinski (viola) och Hanna Dahlkvist (cello) ur Kungliga Filharmonikerna.

Det är fint att få höra Philip Glass Stråkkvartett nr 2 "Company" (1984) strax efteråt, då det finns vissa likheter mellan de båda kompositörernas musikformat men också olikheter som gör de framströmmande, rika harmonierna unika mellan dem båda. De energiska tonflödena i Glass stråkkvartett går att känna igen från hans andra verk. "Company" komponerades till en scenversion av Samuel Becketss kortroman med samma namn och det går att föreställa sig en handling och utlevda känslor av musiken.

Som avslutning får vi mer av Jennifer Higdon; fantastiska variationer över Amazing Grace (2003) som leker med den ikoniska melodin och får den att låta mer som sig ibland och fullkomligt borttrollad ibland. Vilken extraordinärt fin konsert! Den är mycket väl värd att höras flera gånger.

Länk till Higdon och Glass på Konserthuset PlayInga kommentarer: