torsdag 10 juni 2021

Phoenix Extravagant av Yoon Ha Lee

 Hwaguk är ockuperat av Razanei, som nu övertagit styret och favoriserar sina egna framför de infödda Hwagugi. Vad göra - kämpa emot övermakten eller acceptera de nya förhållandena och göra det bästa för sig och sina närmaste? Jebi har valt det senare, skaffat sig ett falskt pass med ett Razanei-namn och tagit provet för att bli statlig konstnär. När hens syster Bongsunga får reda på detta blir hon rasande och kastar ut Jebi. 

Av spänningen mellan ockupationsmakt och kuvad befolkning hinner Yoon Ha Lee måla upp några intressanta scener. Förhållandena har stora likheter med Japans invasion av Korea, men också stora skillnader mot historien. Razanei köper upp inhemsk konst - sådant som vördats i landet i århundraden, nu i händerna på människor som inte förstår deras värde. På gatorna patrullerar Razanei tillsammans med automata - robotar som får liv genom de tecken som målas på deras masker. Det arbete som Jebi till slut får visar sig vara något helt annat än vad hen föreställt sig.

Varför stanna vid människoliknande automata? Djupt under Rustningsinstitutet, dit Jebi inte helt frivilligt flyttas, finns en mekanisk drake. Den hålls kedjad tills man har kommit på varför den löpte amok och massakrerade Hwagugiska rebeller, eller snarare tills Razanei kan styra den bättre själva. För ett poetiskt ögonblick jämförs draken i djupet med de mytiska drakar som bodde under havsytan och bjöd in människor till sig. En annan effektiv bild är hur Jebi från sitt krypin kan höra skramlandet av drakens kedjor där den går runt, runt innanför en målad cirkel.

Tyvärr faller det mesta av magin bort när Jebi finner en väg att kommunicera med draken. Nu blir såväl draken som Jebis väktare till karaktärer som författaren låter bete sig just som det passar för handlingen, inte som personer med egen vilja. Nya vänskaper får snabbt också större vikt än gamla, och förtroenden skiftar och överförs litet väl enkelt. 

I trilogin som inleddes med Ninefox Gambit byggde Yoon Ha Lee upp ett galaktiskt imperium med lång historia, intrikata konspirationer och ytterst komplexa stridstekniker, och det krävdes en angenäm ansträngning för att följa med i intrigen. Phoenix Extravagant är dess raka motsats, med platta karaktärer, snabbt växlande relationer, krigföring som inte verkar genomtänkt och magi och teknik som räddar dagen litet godtyckligt. Phoenix Extravagant är lättläst men också lättviktig och lätt glömd. 

Fler böcker av Yoon Ha Lee:
Ninefox Gambit
Raven Stratagem
Revenant Gun

Inga kommentarer: