torsdag 18 april 2019

A Skinful of Shadows av Frances Hardinge

När Makepeace var barn hände det regelbundet att hennes mor lämnade henne på kyrkogården över natten, och lät henne försvara sig mot de anfallande, otäcka väsen som fanns där. Makepeaces mor dog innan hon hann förklara varför, så den trettonåriga flickan får reda på det pö om pö: Vissa människor kan härbärgera andar av de döda, inte bara en utan flera stycken. På ett grymt sätt tränade modern henne till att inte släppa in vem som helst. Men där Makepeace har hamnat, på slottet Grizehayes där hennes far bodde när han levde, har man tränat från andra hållet sedan århundraden tillbaka. Barn med förmågan att bära andra inom sig fostras till att ta emot andarna av viktiga överhuvuden inom familjen Fellmotte; nu är det Makepeaces tur och för att inte smita från äran hålls hon inlåst.

Vad ingen vet, inte ens Makepeace till en början, är att hon redan bär på anden av en björn, ett vilt djur som hon måste tygla för att inte avslöja sig. Och så måste hon fly från slottet innan andarna av flera generationer Fellmotte behöver en ny boning och tar över hennes sinnen och kropp.

Frances Hardinges bok A Skinful of Shadows utspelar sig på sextonhundratalet, i London och andra delar av England, med verkliga händelser i bakgrunden av Makepeaces mödor. Under sin flykt hinner Makepeace dras in i intrigerna på både kungens och rebellernas sida i det pågående inbördeskriget, ett krig som känns ytterst meningslöst för henne i jämförelse med hennes eget öde. Historien är spännande och tappar aldrig farten genom den tjocka boken. Frances Hardinge är en bra författare som kombinerar engagerande berättelser med trovärdiga personporträtt till ett gott resultat.

Fler böcker av Frances Hardinge:
Fly By Night
Verdigris Deep
Gullstruck Island
The Lie Tree

Inga kommentarer: