tisdag 30 april 2019

After Atlas av Emma Newman

När farkosten Atlas lyfte från Jorden för att ta sina passagerare till den nya planeten och händelserna i boken Planetfall, blev alla andra kvar. Några av de utvalda nybyggarna lämnade efter sig familjer; partners och till och med barn. Det blev ett tungt slag för en del av de kvarlämnade. Carlos Moreno var så liten att han egentligen inte minns mamman som lämnade honom och pappan. Men den djupa depression som fadern hamnade i påverkade honom och förändrade hans liv i olika signifikanta etapper.

Det är ett kriminalmysterium vi har hamnat i, efter den fantastiska sejouren på en annan planet i Emma Newmans första bok. Carlos Moreno är nu en skicklig polis, specialiserad på att lösa extra svåra brott. Men nej, fastän fallet har alla ingredienser som gör det till en rafflande utredning, har det också flera ingredienser som gör det extra utmanande. Mordoffret är Alejandro Casales, en före detta vän och fadersfigur för Carlos, då pojken och hans far togs omhand av Casales grupp the Circle. Och Carlos är inte en ambitiös utredare av fri vilja; han är livegen hos polismyndigheten i Norope, med ett vagt hopp om att kunna arbeta sig till frihet om ett femtiotal år.

Det är genom de vardagliga detaljerna, speglade i det behagliga livet för de absolut rikaste, som tillståndet på Jorden målas upp. Ack, en sådan dystopi! Inte uttryckligt våldsam, utan långsamt kvävande. Efter en serie globala katastrofer och upplopp stramade de nya regeringarna åt tyglarna. Den långt genomförda digitaliseringen gör det lätt att hålla reda på medborgarna. Livegendom är reglerat och inget konstigt, särskilt inte när alternativet varit mycket värre. I de små fickorna av frihet väljer Carlos att så långt som möjligt äta mat han lagat själv av råvaror, istället för det som kommer ur en printer. Det är hans uppväxt i the Circle, där man odlade själv, som har färgat av sig på honom.

Då och då nämns tidskapseln - den som Atlas lämnade efter sig, som skulle få öppnas då fyrtio år vilket det alldeles snart har gjort. Carlos är inte intresserad av innehållet, men det är alla andra i världen och även vi som har läst vad som hände dem som reste i förra boken. Men avslöjandet sker sent i handlingen; After Atlas är en bok med helt annat tema än Planetfall. Till sist kommer den efterlängtade anknytningen till det som Suh-Mi startade, men utan att ge svar på några frågor. Nästa bok i serien, Before Mars, verkar också den välja en helt egen väg. Tur då att det skall komma en fjärde bok, där förhoppningsvis trådarna knyts samman. Emma Newman är en mycket bra författare och jag ser fram emot allt hon kan tänkas skriva framöver.

Fler böcker av Emma Newman:
Planetfall
Before Mars
Atlas Alone 

Inga kommentarer: