onsdag 24 april 2019

Planetfall av Emma Newman

När Suh-Mi vaknade ur sin koma hade hon koordinaterna till en annan planet. Det var ett tecken från Gud, kände hon, men från de många som ville följa henne till den planeten valde hon bort de djupast religiösa till förmån för dem med användbara kunskaper. Det är nu 22 år sedan Planetfall, när expeditionen landade på planeten, och inte alla lever längre - inte heller Suh-Mi. Bit för bit får vi veta vad som hände när människor för första gången landade på en annan planet, och varför den allra första gruppen håller händelserna hemliga för de övriga.

Människorna bor bekvämt i hus konstruerade och inredda med material de printar. Det är ljuvligt att tänka sig de organiskt byggda husen med golv av mossa och fiskskinnsfönster. Det är litet mer underligt att tänka sig att de bor under God's City utan att numera titta upp eller försöka utforska den. God's City är en stor konstruktion som fanns där när de kom; en enorm växtlighet med animaliska egenskaper.

Jo, minst en av invånarna försöker utforska God's City; Ren, vår berättare. Hon kände och älskade Suh-Me innan hon föll i koma, och hör till dem som bär på hemligheter om Planetfall som måste döljas för att expeditionen inte skall söndras. Hon är en mycket välvald berättare, inte bara för att hennes expeditioner in i God's City fascinerar redan innan hon börjar göra fantastiska upptäckter. Det är också mycket fint skildrat hur Ren trivs bättre med ting än med människor, och hur hon finner skönhet och värde även i det som andra slänger ifrån sig. Men efter hand står det också klart att hennes nostalgiska kärlek till föremål hotar att sluka hennes liv och undergräva expeditionens fundament.

Hemligheterna och ledtrådarna är av det slaget att man kan gissa vad det är som har hänt, men även om man gör det blommar nya mysterier ut när detaljerna som varit dolda avslöjas. Men inte alla detaljer. Några mysterier kvarstår när boken är slut. Emma Newman har skrivit fler delar i sin Planetfall-serie, men de utspelar sig på andra platser och bär kanske inte på svar till de här frågorna. Men även om de inte gör det är jag lycklig över att ha fått tillbringa några viktiga dagar med Ren på den här underliga planeten.

Fler böcker av Emma Newman:
After Atlas
Before Mars 
Atlas Alone

Inga kommentarer: