söndag 14 april 2019

Bella Rune på Galleri Magnus Karlsson

I den långa intervjun till utställningen säger Bella Rune ungefär det jag tänker när jag ser hennes skulpturer; att det krävs ganska litet material (och styrka) för att skapa något som ändå tar upp stor plats. Det går att se som en väg in i skulptur även för den som inte har utrustning och kroppsstyrka för att gjuta eller forma stenblock, även om Bella Runes väg självklart inte är en enklare eller mindre krävande. Men jag gillar hur en del av skulpturerna påminner om de snörlekar man lekte mellan fingrarna som barn, eller armbanden man noggrant knöt ihop av snören i utvalda färger.


Minst lika mycket gillar jag matematiken som Bella Rune har låtit inspirera och genomsyra sina verk, i utställningen med namnet XYZ. I första rummet hos Galleri Magnus Karlsson finns den vackra Intersection, där ramar spända med tråd lagts i varandra i de tre rumsliga planen. Trådarna har olika färg och när man går runt verket och vinklarna förändras mot varandra ser man hur planen skapar nya mönster, nya verk för varje liten förändring i utgångspunkt.


I nästa sal hänger på väggen några tilldragande kompakta verk med namnen Spinning och Tumbling, alla med (Bucky) i titeln, för Bella Rune har också låtit sig inspireras av Buckminster Fuller, vilken ju också har gett namn åt de mest fascinerande kolformationerna, fullerener, med C60 (buckminsterfullerene) och nanorör som vackra och användbara representanter.


I en annat hörn hänger geometri i (nästan) rörelse: trådar fästa mellan tvådimensionella silhuetter på exakt jämnt avstånd formar eteriska skulpturer som ser ut att vara oberörbara fastän de är inom räckhåll. Namnen - Dusk till Dawn Monitor Monolith, Blood Stream Missile, Impossible Floral Fountain, Black River Hologram - är fantasieggande men de flesta av färgerna har åstadkommits med ingredienser från skafferiet: curry, KoolAid, rödvin. Jag tycker verkligen om att Bella Runes verk är så lätta och anspråksfulla på samma gång.

Länk till Galleri Magnus Karlssons sida om Bella Rune XYZ

2 kommentarer:

Börje sa...

Hoppas hinna med att se den utställningen. Det har visst kommit en del nytt även i Konstakademiens lokaler.

Jenny B sa...

Ja, det var verkligen en fin känsla att se utställningen på plats, även om verken även gör sig på foto.